.
 
ENG
 

.
  Hayata Dair

ALIÇ
Crateagus oxyacantha L. ( Howthorn )
Dr. Ahmet Ali Aslan


Ardahan Üniversitesi Halk Kültürü Araştırmaları Merkezi Başkanı
© 2013

Tarihi Geçmişi: Alıç, Orta Çağdan beri Avrupa ülkelerinde kalp ve kalp-damar hastalıklarının tedavisinde kullanılan çok önemli bir ilaç bitkisidir. “Crataegus monogyna L.” ve “Crataegus oxyacantha L.” kalp ve kalp-damar hastalıklarının tedavisinde ilaç olarak kullanıldığı için European Pharmacopoeia ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin Pharmacopaeia of the People’s Republic of China kitaplarında önemli bir yer almaktadır. Anjin hastalığı başta olmak üzere, kalbe bağlı hastalıkları iyileştirdiği için Alıç uzmanlar tarafından “Kalbin Gıdası” olarak kabul edilmiştir. Alıç, kalp adalelerine ve kalp çeperine kanın düzgün olarak akışını ve buna bağlı olarak kalbin normal bir şekilde atışını ve çalışmasını sağlar. Avrupa’da yapılan en son bilimsel ve klinik araştırmalar, alıç çiçek ve yapraklarının kalp üzerindeki olumlu etkilerini doğrulamıştır. Alıç, kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılmadan önce Avrupa’da Halk Tababetinde böbrek ve safra taşlarının vücuttan dışarı atılması için ilaç olarak kullanılmıştır. Bunun yanı sıra vücutta idrarı artırmak için de yine alıç çiçek ve yaprakları çay olarak içilmiştir. 16. ve 18. yüzyıllarda devrin en büyük herbologları olan Gerard, Culpeper ve K’Eogh alıç çiçek ve yapraklarını aynı maksatlar için kullanmışlardır. Alıçı bugün kullanıldığı gibi sadece kalp ve kalp-damar hastalıklarının tedavisinde kullanan İrlandalı bir doktordur. Bu İrlandalı doktor kalp hastalarını 19. yüzyılın sonlarına kadar hep alıç çiçeği ve yapraklarıyla tedavi etmiştir.

İçinde Bulunan Doğal Kimyasal Maddeler:

- Bioflavonidler ( Rutin, Quercitin, hyperoside, vitexsin, rhamnoside )
- Bioflavonidler ( epi-catechin, epi-catechol, catechin ) Sadece alıçın yapraklarında bulunur.
- Comarinler
- Crataegonic asit
- Flavonoidlerden “hyperoside % 1.5” ve “Vitexin % 0.6”.
- Triterpenoidler ( Ursolic ve Oleanolic asitler )
- Amines ( trimethylamin ) sadece alıçın çiçeklerinde bulunur.
- Polyphenolic asitler : chologenic ve caffeic asitlerdir.
- Taninler.

İnsan Vücudunda Gösterdiği Etkiler: Alıç ağacının üzerinde çiçek açan alıçın yaprakları, çiçekleri ve olgunlaşan meyveleri ilaç olarak kullanılır. Crataegus oxyacantha L. meyveleri koyu kırmızı ve “tek” çekirdeklidir. Crataegus monogyna L. nın meyveleri sarı olur ve çok çekirdeklidir ve Türkiye’de Yemişen olarak bilinir. İpe dizilerek köylüler tarafından Sonbahar’da yol kenarlarında satılır. Meyvesi lezzetlidir ve bazı yörelerde marmeladı yapılır. Alıç çiçek ve yaprakları özellikle kalp ve kalp-damar hastalıklarının tedavisinde kullanılan en önemli yaban bitkisidir.
- Cardiotonictir (Kalbin fonksiyonlarını artırır )
- Diates blood vessels (Kan damarlarını temizler )
- Relaxant (Sakinleştirici ve dinlendiricidir )
- Antioxidanttır (Dokuların çürüyerek yok olmasını önler )
Alıç çiçek, yaprakları ve olgunlaşmış meyveleri kalp ve damar fonksiyonlarının sorun yaratmadan çalışmasına destek verir. Alıç, üzerinde yürütülen klinik araştırmalar ve denemelerden sonra kalp yetmezliğini tedavi ettiği resmi olarak doğrulanmış ve tıp literatürüne girmiştir. New York Hearth Association (New York Kalp Tabipleri Birliği ) II. Devre kalp yetmezliğinin Alıç ile tedavi edildiğini doğrulamıştır. Buna rağmen, Amerika doğal bitki kimyasallarını ilaç olarak kabul etmeyen ve konu ile ilgili kanun çıkarmayan birkaç ülkeden biridir. World Health Organization’inin (WHO. 2004) yayınladığı Raporunda New York Hearth Associationi tarafından yürütülen kalp tedavisinde Alıç kullanıldığını kaydetmiş ve resmi kayıt altına almıştır. WHO, Alıç çiçek ve yapraklarının kalbin “myocardial” fonksiyonunu yükselttiğini yapılan klinik deney ve araştırmalara dayanarak tastik etmiştir. (WHO Raporu, Geneva, Vol. 2, 2004)

Günümüzde alıç çiçeği ve yaprakları anjin, koroner kalp yetmezliği hastalıklarının tedavisinde ilaç olarak kullanılmaktadır. Alıç, kalbin düzgün çalışmasını ve ritmik bozuklukların düzeltilmesi için de ilaç olarak çay veya hap şeklinde kullanılmaktadır. Alıçla kalp hastalıklarının tedavisi için belki de aylar gerekebilir. Diğer ilaç bitkileri gibi alıç da vücudun fiziki durumuna ve çalışmasına uyumlu olarak vücutta hareket eder. Bu zaman sürecine bağlı olarak kalbin iyileşmesi ve hastalıktan kurtulması zaman alabilir.

Alıç, yüksek tansiyonu düşürmekle kalmaz, aynı zamanda düşük tansiyonu da yükseltir ve tansiyonu gerektiği formuna sokar.

Alıç, Ginkgo biloba L. ile karıştırılıp içildiğinde, beyinde kan dolaşımını ve oksijen miktarını artırır ve hafızanın kuvvetlenmesini sağlar.

 
Bilgi Edinme |  Mevlana |  Farabi  |  Erasmus |  Bologna Süreci |  Engelli Öğrenci Birimi |  Yenisey Konukevi |  Hayata Dair |  Aday Öğrencilerimiz |  ARÜ Kampüs Haber
İİBF Dergisi |  İBEF Dergisi  |  Telefon Rehberi Hizmeti   |  Elektronik Belge Doğrulama Sistemi   |   P & M Project  |  Serka DFD Projesi  |  RE-SAVE Project  
.
Adres: Ardahan Üniversitesi Yenisey Kampüsü, Çamlıçatak Mevkii, Ardahan 75000 Telefon: +90 478 211 75 75 (Santral)  Faks: +90 478 211 75 09