19 MART 2015
ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ARDAHAN’DA ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE ANILDI
Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen “Gençlik Projeleri Destek Programı (GPDP)" kapsamında Ardahan Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği tarafından uygulanmakta olan "100. Yılında 100 Gençle Çanakkale’ye" Projesi çerçevesinde okullarda "Tarihimizde ve Coğrafyamızda Çanakkale" adlı konferans düzenlendi.
26 Şubat 2015 tarihinde Ardahan Halitpaşa Anadolu Lisesi ve Yunus Emre Anadolu Öğretmen Lisesinde düzenlenen konferansa Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal ve Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük konuşmacı olarak katıldı.
Proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük, Çanakkale Savaşı’nın başlamasından bitimine kadar olan çeşitli tarihsel olaylarla ilgili bilgiler verdi. Yrd. Doç. Dr. Küçük, zaferin yokluk ve imkânsızlıklarla kazanıldığını dile getirerek, "Çanakkale zaferi, milletimizin zor şartlar altında çok güçlü ordulara karşı verdiği mücadeleyle destanlaşmıştır. Eşine az rastlanır bir kahramanlık destanı ve tarihimizin dönüm noktalarından biridir. Anadolu’nun farklı bölgelerinden gelen milli ve manevi duyguları ortak yüz binlerce Türk insanı, adeta Çanakkale siperlerinde tek vücut olmuştur. Çanakkale Zaferi’nin başarılmasında ki en büyük güç, milletin milli ve manevi yönden bir bütün haline gelmiş olmasıdır" dedi.
Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal konuşmasında Çanakkale Savaşı’nın manevi değerinin yanı sıra coğrafik önemine de değindi. Doç. Dr. Erginal, "Bugün bile Gelibolu yarımadasını ve Çanakkale Boğazı’nı gezip görenler halen mermi ve kemiklerle karşılaşıyor. Savaşların geçtiği yarımadadaki tatlı su kaynaklarının tamamı, Türk askerlerinin kontrolündeydi. Ayrıca boğazın topografik özelliği, düşman gemilerinin ilerlemesine engel olmuştur. Bölgeye hâkim tepeler ve tatlı su kaynaklarının mevcudiyeti, Türk ordusunun düşman kuvvetlere karşı üstünlüğünü sağlamıştır. Gelibolu yarımadasına yapılan çıkartma gecesi aniden çıkan fırtına, İngiliz kuvvetlerinin farklı bölgeden karaya çıkmasına sebep olur. Bu gelişme savaşın seyrini değiştirerek Türk milletini galibiyeti getirir" ifadelerini kullandı.
Programın sonunda proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük Ardahan Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği tarafından uygulanmakta olan "100. Yılında 100 Gençle Çanakkale’ye" Projesi kapsamında Ardahan’da eğitim veren bütün okullarda projeyle ilgili konferansların verileceğini belirtti.
Bundan yüz yıl önce gerçekleşen ve dünyada bir eşi daha olmayan Çanakkale Savaşı’nda şehit düşen askerlerimiz, 18 Mart 2015 Çarşamba günü düzenlenen çeşitli etkinlikler ile anıldı. Ardahan’da gün boyunca devam eden etkinlikler kapsamında İl Halk Eğitim Merkezi’nde ARÜ’lü akademisyenler Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal ile Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük tarafından bir konferans verildi. Konferansa Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdem Kargın, ARÜ’lü akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı. Ayrıca Ardahan Üniversitesi İBEF Korkut Ata Konferans Salonu’nda ARÜ Dede Korkut Düşünce topluluğu tarafından bir program düzenlendi.
Halk Eğitim Merkezi’nde saat 13.30’dan itibaren başlayan konferansın ilk konuşmacısı Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük oldu. “Çanakkale Savaşlarının Avrupa Basınındaki Yansımaları” isimli sunumunu gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Küçük, Çanakkale Zaferi’nin yabancı basın kuruluşları tarafından nasıl yorumlandığını değerlendirdi. Avrupa basınında yer alan bazı karikatürler ile insanların savaşa katılmaya teşvik edildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Küçük, “Propaganda aracı olarak gazete ve karikatürün yani basının kullanılması, büyük devletlerin bu savaşı kazanmaları için sadece silah ve askeri gücü değil aynı zamanda psikolojik harp unsurlarını da kullandıklarına işaret ediyor.” dedi. Konferansın devamında Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal “Çanakkale Savaşı’na Etki Eden Coğrafi Unsurlar” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Doç. Dr. Erginal: “Düşman Askerinin Göz Ardı Ettiği En Büyük Şey Yarımadanın İklimiydi”
Savaşın gerçekleştiği bölgenin coğrafi yapısı ve iklim koşullarını değerlendiren Doç. Dr. Erginal, Türk Ordusu’nun en büyük avantajının bölgeyi tanıması ve iklime alışkın olması olduğunu vurguladı. Savaşın gerçekleştiği alanların çok engebeli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Erginal, bazı noktalarda düşman siperleri ile Türk siperlerinin arasının 8 metreye kadar yaklaştığını bildirdi. 25 Kasım 1915 tarihinde yaşanan hava olayına da değinen Doç. Dr. Erginal, “25 Kasımda başlayıp 28 Kasıma kadar süren olay önemlidir. Bu olay başladıktan 10 gün sonra bölgeyi tahliye etme kararı alınıyor. 25 Kasım günü öğle vaktine doğru gökyüzü bulutlanmaya başlıyor. Aynı gün saat 17.00’da şiddetli bir yağış yaşanıyor. 27-28 Kasım gecesi şiddetli bir kar fırtınası yaşanıyor ve bu kar fırtınası esnasında bizim 576 askerimiz şehit oluyor. Düşman askerinden ise 5 bin kişi suda boğularak ölüyor. 2 bin kişi ise donarak ölüyor.” sözleri ile savaş sırasındaki iklim koşullarının büyük etkisini ifade etti. Bölgenin toprak yapısının killi oluğunu ifade eden Doç. Dr. Erginal, düşman askerinin yağışlar nedeniyle oluşan sellerde ve çamurlu arazide büyük kayıplar verdiğini dile getirdi.
Öğrencilerden Saygı Yürüyüşü
Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı çerçevesinde Ardahan’da organize edilen etkinlikler, Ardahan Üniversitesi Yenisey Yerleşkesi’nde devam etti. ARÜ Dede Korkut Düşünce Topluluğu tarafından düzenlenen program saygı yürüyüşü ile başladı. İBEF Korkut Ata Konferans Salonu’nda yapılan programda ARÜ’lü akademisyenlerden Selim Yıldız tarafından bir konferans verildi. Yıldız’ın Çanakkale Savaşını anlatan sunumunun ardından program Çanakkale şiirleri ve türküleri ile devam etti.
|