.
 

.
ARÜ’lü İki Öğrenci Daha, Mevlana Değişim Programı Kapsamında Yurt Dışına Gönderildi
.
Mevlana Değişim Programı, Alternatif Bir Program Olmaya Devam Ediyor
.
ARÜ, Mevlana Değişim Programı İle Doktora Seviyesinde İlk Öğrenci Değişimini Gerçekleştirdi





.
ARÜ “Mevlana Değişim Programı’nın” İlk Uygulayıcısı Oldu
Sayfa: 1 |

Ana Sayfa


1 Mart 2013 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI, ALTERNATİF BİR PROGRAM OLMAYA DEVAM EDİYOR

2009 yılında Ardahan Üniversitesi (ARÜ) öncülüğünde kurulan Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin  (KÜNİB) projeleriyle ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de 2013 yılının mayıs ayında yapılması planlanan KÜNİB III. Olağan Kongresi için geri sayım sürerken, Birliğin geleceğini yakından ilgilendiren projelerinden biri olan ‘Mevlana Değişim Programı’, KÜNİB Başkanı ARÜ ve Birliğe üye üniversiteler tarafından emin adımlarla yürütülüyor. 

Geçtiğimiz yıl mayıs ayında Gürcistan’ın Batum şehrinde yapılan KÜNİB II. Olağan Kongre’sinde YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya tarafından ‘önemli bir açılım’ olarak nitelenen ve Avrupa’daki Erasmus Değişim Programı’na alternatif bir değişim programı olarak gösterilen ‘Mevlana Değişim Programı’ kapsamında, üniversiteler arasında öğrenci ve akademisyen değişimleri 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde de devam etti.

YÖK Başkanı: Mevlana Değişim Programı’nın Önemli Bir Açılım Olacağına İnanıyoruz

Bu konuda KÜNİB II. Olağan Kongre’sini onurlandıran YÖK Başkanı Çetinsaya, “Üniversitelerimizde uluslararası öğretim elemanı ve öğrenci sayılarını arttırmalı, onlara sağlıklı alanlar yaratmalıyız.” demişti. Sözlerine, “Üniversitelerimizin stratejik hedefler doğrultusunda bir araya gelmeleri ve işbirliğine gitmeleri yükseköğretim alanımızı çeşitlendirecek ve kaliteyi arttıracaktır.” diye devam eden Çetinsaya, sözü Mevlana Değişim Programı’na getirerek şunları söylemişti: “Yükseköğretim Kurulumuz bünyesinde şekillendirdiğimiz Mevlana Değişim Projesi’nin önemli bir açılım olacağına inanıyoruz. Mutlulukla ifade ediyorum ki Mevlana Değişim Projesi ilk uygulamasını da Kafkasya Üniversiteler Birliği ile gerçekleştirecek. Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin kuruluşunu, faaliyetlerini bu çerçevede, bu manada atılmış önemli bir adım olarak görüyorum. Bu adımların hızlanmasını, bir koşuya dönüşmesini, büyümesini, çoğalmasını bekliyorum.”

Lisans ve Lisansüstü Programlarda Değişimler Başarıyla Yürütülüyor

YÖK Başkanı Çetinsaya’nın da ifade ettiği gibi, KÜNİB’in Mevlana Değişim Programı çerçevesindeki adımları adeta bir koşuya dönüştü. 

Mevlana Değişim Programı kapsamında KÜNİB üyesi üniversitelerin öğrenci ve öğretim elemanı değişimleri, ilk olarak 2011-2012 eğitim-öğretim döneminde başlamıştı. Programa göre, ARÜ’nün dört öğrencisi 2011-2012 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve Gürcistan Akhaltsikhe (Ahısa) Devlet Üniversitesi’nde eğitim görme şansına sahip olmuştu. Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğrencileri Ferhat Uzunkaya, Ayşegül Duran, Gözde Güner ile Tarih Bölümü öğrencisi Muhammet Doğan Mevlana Değişim Programı’nın ilk öğrencileri olarak tarihe geçmişti. 

Bunun yanı sıra Gürcistan’dan üç yüksek lisans öğrencisi (Zaliko Tetvadze, Shota Vanidze, Levani Zazadze) ve bir doktora (Gela Guniava) öğrencisi de Ardahan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda öğrenim görmeye başlamıştı.

2012-2013 eğitim-öğretim döneminde de Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğrencilerinden Gülşah Korkmaz ve Selçuk Subaşı öğrenim görmek üzere Kırgızistan’a gitmişti. Aynı zamanda Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Türkoloji Bölümü öğrencisi Aigerim Baktıbekkızı da Ardahan Üniversitesi’nde eğitim görmek için değişim programı kapsamında Ardahan Üniversitesi’ne gelmişti. 

Bunların yanı sıra Ardahan Üniversitesi ilk doktora öğrenci değişimini de gerçekleştirmişti. Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olarak görev yapan Samet Azap, aynı zamanda Ardahan Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda doktora öğrenimi görüyor. Arş. Gör. Samet Azap Kırgzistan-Türkiye Manas Üniversitesi’ne 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde Mevlana Değişim Programı kapsamında Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’ne öğrenim görmek üzere gitmişti.


                 

 
.
Adres: Ardahan Üniversitesi Yenisey Kampüsü, Çamlıçatak Mevkii, Merkez / Ardahan 75000   Telefon: +90 478 211 75 52 / 2187   Faks: +90 478 211 75 09