Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

21  EKİM 2016 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

ARÜ’DEN SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİDE 

ÖNEMLİ ADIMLAR

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) koordinatörlüğünde yürütülmekte olan “Renewable Energy Sources For Agricultural Vocational Education- Tarımsal eğitimde Yenilenebilir Enerji Kaynakları” başlıklı Avrupa Birliği projesinin 3. toplantısı Polonya’nın Wroclaw kentinde Wroclaw University of Environmental and Life Sciences’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 

Türkiye’den ARÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Kılıç,  Prof. Dr. Kemal Çelik, ve Prof. Dr. Harun Baytekin’in katılımlarıyla gerçekleşen proje toplantısına İtalya, Polonya, Slovakya ve Almanya’dan enerji şirketleri temsilcileri ve üniversitelerden akademisyenlerin katıldı.

Toplantıda konu ile ilgili konuşan Prof.Dr. Şeref Kılıç, petrolün gelecek 50 yıl, doğalgazın ise 100 yıl içerisinde tüketileceğinin tahmin edildiğini, sonuçta insanlığın doğa dostu, temiz ve daha ucuz enerji kaynakları arayışlarını sürdüreceğini ifade etti. Prof. Dr. Kılıç, bu bağlamda yenilenebilir enerji kaynaklarının CO2 emisyonlarını azaltarak çevrenin korunmasına yardımcı olduğunu belirterek, özellikle ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasında bu enerji alanının ciddi katkılar sağlayacağını vurguladı. 

Proje kapsamında, tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yenilenebilir enerji kaynakları hakkında bilgilendirilmesine yardımcı olacak eğitim materyallerinin çeşitleri ve içeriklerine ilişkin proje ortaları ile görüş alışverişinde bulunulduğu dile getirildi. Wroclaw’da 3 gün boyunca gerçekleştirilen yenilenebilir enerji konulu toplantılarda, katılımcı ülkelerden çok sayıda akademisyen, enerji sektörü ve çiftçi temsilcileri ülkelerini temsilen toplantılara katılarak görüş beyan ettiler. Toplantı sonrasında Wroclaw şehrinde faaliyet gösteren biyogaz tesislerinde incelemelerde bulunuldu.