Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

14 HAZİRAN 2016 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

TÜBA BAŞKANI, TURQLAKES – 2016 ÇALIŞTAYINA KATILACAK

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda 20-23 Haziran 2016 tarihleri arasında “Türkiye Göllerinde Paleoiklimsel ve Paleoekolojik Araştırmalar Çalıştayı – TURQLAKES - 2016" başlıklı çalıştay düzenlenecek. Çalıştay programı 21 Haziran 2016 tarihindeki bilimsel oturumlar ve panel programı ardından 22-23 Haziran 2016 tarihlerinde Aktaş, Çıldır ve Tortum gölleri çevresinde yapılacak saha çalışmaları ile devam edecek. Programa Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar da katılacak.

Göl Uzmanları Ardahan Üniversitesi’nde Buluşuyor

Çalıştay programı hakkında bilgiler veren Çalıştay başkanı ARÜ öğretim üyesi Prof. Dr. A. Evren Erginal, “Göller iklimsel ve ortamsal değişimlerin doğal arşivleridir. Bu doğrultuda Türkiye göllerinde göl karotlarının paleoiklimsel ve paleoekolojik analizi odaklı proje tabanlı bilimsel araştırmaların sayısı her geçen gün artıyor. Bu araştırmalarda göllerden alınan karot örnekleri tabandan yüzeye izlenerek jeolojik geçmişte gerçekleşmiş iklimsel ve ekolojik değişimlere ait somut kayıtlar tespit edilebiliyor. Bu nedenle "Türkiye Göllerinde Paleoiklimsel ve Paleoekolojik Araştırmalar Çalıştayı" başlıklı bir toplantı düzenleyerek bu tür spesifik araştırma yapan bilim insanlarını bir araya getirmek ve güncel çalışma bulgularını paylaşmak ihtiyacını görüyoruz. Çalıştay kapsamında konunun uzmanı olan ve göllerimizde bu türden araştırmaları başarıyla yürüten seçkin bilim insanları Ardahan Üniversitesi’nde buluşturulacak. Çalıştayın ilk günü sözlü sunumlara, izleyen iki günlük kısmı ise saha çalışmalarına ayrılacak.” dedi. 

Çalıştay sunumları uluslararası bir dergide yayınlanacak

Yerbilimleri alanında saygın bir yere sahip olan ve Geodinamica Acta adlı dergide sunulan çalışmaların özel sayı olarak yayınlanacağını belirten Prof. Dr. Erginal; TÜBA ve TÜBİTAK tarafından desteklenen çalıştayın aynı zamanda Aktaş Gölü Dip Çökellerinin Kuzeydoğu Anadolu’nun Geç Holosen İklimi Açısından İrdelenmesi başlıklı TÜBİTAK projesinin de bir iş paketi olduğunu belirtti. Çalıştayda göl araştırmalarında paleoiklimsel ve ekolojik proksiler (belirteçler), fiziksel ve jeokimyasal analiz yöntemleri, palinolojik veriler, 14C tarihlendirme problemi, kalibrasyon ve rezervuar yaşı sorunu, göl karotlarının taranması – yeni algoritmalar, göl çökellerinde deprem ve volkanik aktivite izleri gibi konular üzerine sunumlar yapılacak. Türkiye’de yerbilimleri alanında doktora yapan lisansüstü öğrencileri de çalıştaya katılarak modern göl araştırma yöntemleri konusunda bilgi sahibi olacaklar. Merkezi İstanbul’da bulunan ve Coğrafya Biliminde mesleki kalite konusunda çalışmalar yapan Jeomorfoloji Derneği üyeleri de çalıştaya destek verecek.

Çalıştayın verimli geçeceği konusundaki beklentisini yineleyen Prof. Erginal toplantıya verdiği destekleri için TÜBA Başkanı  Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ve çalıştay onursal başkanı Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’a teşekkür ederek sözlerini tamamladı.