Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

6 HAZİRAN 2016 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

ULUSLARARASI KAFKASYA’YA GENÇ BAKIŞLAR SEMPOZYUMU III İRAN’DA BAŞLADI 

Kafkasya Üniversitesiler Birliği (KÜNİB) tarafından düzenlenen ‘Uluslararası Kafkasya’ya Genç Bakışlar Sempozyumu’nun 3. sü, İran Mohaghegh Erdebil Üniversitesi ev sahipliğinde 5 Haziran 2016 tarihinde başladı. Şah İsmail Hatayi anısına düzenlenen sempozyum iki gün boyunca devam edecek. Toplantıya ev sahipliği yapan üniversitenin Rektörü Doç. Dr. Gaudarz Sadigi Hashjin, KUNİB Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen ve Erdebil vali yardımcısı Taber Sharifi katıldı.

Dr. Hashjin konuşmasında böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti ve başarı diledi. Ev sahibi üniversitenin Uluslararası İlişkiler sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Reza Abdi sempozyumun amaçlarını ortaya koyan bir konuşma gerçekleştirdi. 7 ülkeden 70’e yakın katılımcının sunum yapacağı sempozyumun ana amacının bölgede ve dünyada barışa hizmet etmek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kadir Golkarian ise sempozyum hakkında kısa bilgiler vererek katılan kurumlara teşekkür etti. 

Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ise KUNİB Başkanı olarak “Kamu Diplomasisi” yürüttüklerini belirtti. Prof. Dr. Korkmaz “Dünya hızla değişiyor, değişmek için ona dokunmalıyız. Bugün ona dokunanlar menfaat için dokunuyor. Bize sığınan insanlar yüzünden savaşa bile girebiliyoruz. KÜNİB ise barış içinde birliktelikler, ekonomik, siyasi, askeri birliktelikler oluşturuyor. Birlikte değişmeliyiz ve değişiyoruz da.    Kendi kaynaklarımızı iyi kullanmalıyız. madenlerimizle, kaynaklarımızla dünyayı özellikle Batı’yı refaha taşıyoruz. Onlar ise ürettikleri bombaları üzerimize atıyorlar. Kafkasya’nın gerçek zenginliği olan gençleri bir araya getirmeliyiz." dedi. Sözlerine devam eden Prof. Dr. Korkmaz “Biz Tebriz Devlet Üniversitesi Rektörü Dr. Pourmohammedi ile 55 yaşında tanıştık. 20’li yaşlarda tanışsaydık daha farklı olurdu. birbirimize ellerimizi uzatmalı, yüreklerimizi açmalıyız. Bunu. için "genç bakışları" organize ediyor, genç akademisyenleri birbirleriyle tanıştırıyoruz. Konferanslar düzenliyoruz. AB’nin sloganı: ’gelecekte daha güçlü Avrupa için daha güçlü üniversiteler’dir. Biz de daha güçlü daha huzurlu bir Kafkasya için güçlü üniversiteler ve birliktelikler." dedi.

Bölge vali Yardımcısı Taber Sharifi, misafirleri selamlayarak başladığı konuşmasında sempozyumun başarılı geçmesini diledi. Sempozyumun, tabiata ve hayvanlara karşı davranışlarımızı değiştirmemize, evreni ve Tanrı’yı daha iyi tanımamızı sağlayacağını belirtti. 13 yaşında ortaya çıkıp parçalanmış halkı bir araya getiren Şah İsmail’den bahseden Sharifi, Hatayi mahlasıyla yazdığı şiirlerdeki hümanizmi hatırlatarak konuşmasını bitirdi. 

Sempozyumun "Onur konuklarından"Prof. Dr. Mustafa İsen konuşmasına "mevlid" yazarı/şairi Süleyman Çelebi’nin eserine "Allah adın zikredelim..." diyerek başladığını hatırlatarak "biz de onun adıyla başlayalım" diyerek başladı. 

Teknoloji insanları birbirine yaklaştırıyor. Bu coğrafyanın değerleri olan Yusuf Has Hacip, Kaşgarlı Mahmut, Hafız Sadi Şirazi, Mevlana, Fuzuli, Şah İsmail bunlar nasıl dünyayı kendi etraflarında döndürdüyse, yeniden bunu gerçekleştirebiliriz. Nizamiye Medreseleri ile başlayan Bologna sürecini biz kendimiz yeniden yaratabiliriz. Yarın elbette bizim, elbette bizim. Bu kadim kültür bizi geleceğe taşıyacaktır. Sizleri bu coğrafyanın geleceğinde önemli isimler olarak görüyorum. Günümüzde “ Beşeri Sermaye” çok önemlidir. Organizasyon kabiliyeti olan insan bence en kıymetli değerdir. Bana Buhara, İsfahan’ın verdiği huzuru hiçbir şehir vermiyor. Herat çok önemli, Molla Cami, Ali Şir Mantık’üt Tayr Nevami oradalar. Kendi değerlerimizi tanımalı ve tanıtmalıyız. Bugünümüz kesinlikle dünden daha iyi, ama eminim ki yarın bugünden daha iyi olacaktır."