Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

3 HAZİRAN 2016 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

ARÜ, BİTKİLERİ İNCELEMEYE DEVAM EDİYOR

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Zehra Tuğba Murathan’ın yürütücüsü olduğu proje ile badem meyvesi inceleniyor. ‘Organik ve Konvansiyonel Olarak Yetiştirilen Bazı Badem Çeşitlerinin Biyokimyasal, Antimikrobiyal, Antimutajenik ve Antioksidan Özelliklerinin Karşılaştırılması’ isimli projede ARÜ’den Yrd. Doç. Dr. Nurcan Erbil ile Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan ve Adıyaman Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Armağan Kaya araştırmacı olarak yer aldı. 

Proje hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Zehra Tuğba Murathan, bademin hem çağla döneminde hem de olgunlaştıktan sonra tohumunun kuruyemiş olarak satılabilmesi sayesinde ekonomik olarak önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Bademin son yıllarda organik yetiştiriciliğin teşvik edildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Murathan projenin amacını şu şekilde açıkladı, “badem çeşitlerinin çağla dönemindeki meyvelerinin fenolojik, pomolojik, biyokimyasal özelliklerinin, lipit peroksidasyon düzeyinin, antioksidatif aktivitesinin, antimikrobiyal ve antimutajenik özelliklerinin belirlenmesidir.  Aynı çeşitlerin iyi tarım uygulamaları ve konvansiyonel olarak yetiştirilen örnekleriyle de aynı analizler gerçekleştirilerek uygulamalar arasındaki farklılıklar karşılaştırılacaktır.” Numune toplama işinin tamamlandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Murathan, toplanan numunelerin analizlerinin yapıldığını ifade etti.