Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

11 MAYIS 2016 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

DUAYEN BELGESELCİLER ARÜ’DE

Ardahan Üniversitesi Film Atölyesi (ARÜFA) sorumlusu Öğr. Gör. Turgay Kural’ın koordinatörlüğü ile Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS) destekleriyle Ustalardan Belgesel Sinema Gösterimi ve Söyleşi programı gerçekleştirildi. 

ARÜFA’nın ilkini düzenlediği etkinlik, hazırladıkları birçok belgesellerle isimlerden söz ettiren usta yönetmenler Kerime Senyücel ve Ertuğrul Karslıoğlu’nun katılımları ile Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda düzenlendi. Roma’dan sonra ilk defa Ardahan Üniversitesi’nde Fatih Avrupa’yı Değiştiren Adam belgeselinin gösteriminin yapıldığını ifade eden belgeselin yönetmeni Kerime Senyücel, belgesel hakkında dinleyicilere bilgi verdi. Usta yönetmen Kerime Senyücel, çektikleri bu belgeselin hayatında önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Senyücel, Osmanlı tarihi hakkında önemli araştırmalar yapan Prof. Dr. Halil İnalcık’ın izinde ve Prof. Dr. Mehmet Kalpaklı’nın danışmanlığı ile birçok yerli ve yabancı tarihçi, sanat tarihçi ve uzmandan istifade edilerek röportajlar alındığı belirtti. Belgeselde, bir yandan 15.yy’ın Rönesans ortamının, bir imparatorluk kurucusu padişah olarak Fatih’i nasıl etkilediğini; öte yandan Sultanın kendi dönemini nasıl etkilediği anlatıldı.  Kerime Senyücel, Roma’ya kadar uzanan bir Müslüman İmparatorluğu kurmayı hedefleyen Fatih Sultan Mehmet’i, siyasi kimliğinin yanında filozof, şair, sanatçı kimliğiyle de ele alınan belgeselin çekimleri, İstanbul, Bursa, Manisa, Edirne, İtalya ve Vatikan’da gerçekleştirildi ve bugüne kadar medyada yer almayan pek çok kaynaktan faydalanıldığı söylendi. 

Anadolu’nun önemli mesleklerinden olan keçeciliği anlatan Keçenin Teri isimli belgeselinin yönetmeni Ertuğrul Karslıoğlu, Türkiye’nin kaybolmakta olan bu mesleğinde keçe üzerinde yapılan çalışmaların nasıl gerçekleştirildiğini, 80’li ve 90’lı yıllarda bu meslekte kullanılan tekniklerin giderek değiştiğini anlatıldığını söyledi. Ünlü yönetmen Ertuğrul Karslıoğlu, keçecilik mesleğinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli şehirlerinden Şanlıurfa’da yapılan bir ata mesleği olduğunu, keçenin bin bir zorlukla ve emekle hamamda ağır vücutlu insanların defalarca üzerinde ağırlığıyla ezmesi sonucu yapışan ve sertleşen bir el emeği olduğunu vurguladı. Karslıoğlu, “Keçe yapımında çalışan işçilerin yaşamları ve hayalleri üzerine bir belgesel. Keçe, bilinen en eski yaygı biçimidir. Doğa koşullarına karşı korunma amaçlı da kullanılır. Yapımına gelince, dünyada sadece Şanlıurfa da, Türk hamamlarında, ustaları tarafından çıplak bedenlerle dövülüp, terle pişirilerek üretilmektedir. Keçenin Teri belgeseli üç keçe ustasının hayatlarından kesitler verirken, yörenin geleneklerine ilişkin örnekleri de belgeler.” dedi.

Program da Fatih Avrupa’yı Değiştiren Adam ve Keçenin Teri belgeselleri gösterimi de gerçekleştirildi. Ünlü yönetmenler söyleşinin Ardahan Üniversitesi’nde gerçekleştirilmesine vesile olan ARÜFA ve ARÜ SKS birimine teşekkür ettiler. Programın sonunda ARÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Orhan Söylemez ve Prof. Dr. Gürkan Doğan konuşmacılara teşekkür belgesi takdim ettiler. Söyleşi öğrencilerin usta yönetmenler ile hatıra fotoğrafları çektirmesi ile sona erdi.