Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

07 MAYIS 2016 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

REKTÖR KORKMAZ’DAN DR. SUAT İRFAN GÜNSEL’E 

FAHRİ DOKTORA

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz Yakındoğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İrfan Günsel’e Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle Fahri Doktora Diplomasını takdim ederek cübbesini giydirdi. Program öncesinde ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Dr. Suat İrfan Günsel’i rektörlük makamında ağırladı.

Törenin açılışında ARÜ Mühendis Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Kılıç Dr., Suat İrfan Günsel’in hayatından ve fahri doktora verilme gerekçelerini  anlatan konuşmasını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Şeref. Kılıç, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kurulduğu günden itibaren uygulanan haksız ambargoyu kırmak ve bunun için uzun yıllardır devam eden mücadeleye yükseköğrenimde de önemli ilerlemeler kaydeden Yakındoğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İrfan Günsel’e ülkesinin haklı tanınma mücadelesinde önemli bir misyon üstlenmiş çok kıymetli bir eğitimci olduğundan dolayı fahri doktora verileceğini ifade etti. Prof. Dr. Kılıç, Ardahan Üniversitesi Senatosu’nun 18.03.2016 tarihli toplantısında almış olduğu 13 sayılı kararla Dr. Suat İrfan Günsel’e Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dünyada bir yükseköğretim ülkesi kimliğiyle markalaşması ve ambargoların eğitim yoluyla aşılmasında göstermiş olduğu üstün gayret ve elde etmiş olduğu önemli başarılardan dolayı fahri doktora payesini vermeyi kararlaştırıldığını söyledi.

Fahri Doktora Töreni öncesinde konuşmasını gerçekleştiren ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, insanların kaderleri ülkelerinin kaderlerine bağlı olduğunu, yaşanılan toprakların ruhunun insanlara tecessüm edeceğini ifade etti. Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Rauf Denktaş Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kurduğunu açıkladığında kendilerinin çok sevindiklerini, ancak dünyanın Türk tarafı için ambargo koyduğunu söyledi. Bütün dünya karşı çıkarken bir yürekli adamın çıkarak ambargoyu kıracağını demesi, bugün Dr. Suat İrfan Günsel’in tek başına çıktığı bu yolda 106 ülkeden 30 bin öğrencinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde eğitim gördüğünün altını çizdi. Rektör Korkmaz, Dr. Suat İrfan Günsel’in verecekleri fahri doktora payesinden çok daha öte bir kahraman olduğunu vurguladı.

Ardahan Üniversitesi Senatosu kararı ile Fahri Doktora Payesi verilen ve ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz tarafından Fahri Doktora Diploması verilerek cübbesi giydirilen Yakındoğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İrfan Günsel, büyük bir onur duyduğunu ve bu onurun üniversite kurmaktan daha zor olduğunu söyledi. Dr. Günsel, Kıbrıs’ın ve Türkiye’nin bütünlüğünü kabul ettiğini, üniversitenin Işığa Karışın sloganının bölgeyi farklı ve değerli kıldığını ifade etti. Yakındoğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İrfan Günsel, “Şu anda hocamızla birlikte siz 4 bin öğrenci buranın kurucusudur. Bölgenin sihiri bu üniversitedir. Benim geçtiğim yollara çok benzeyen yollardan geçen bir üniversite burası. Bu yüzden artık burası benimde üniversitem. Son sınıfta hocamız ülkeler eğitimini karşılaştırması yaparken adaların kaderlerini ve kadersizliğini anlatmıştı. Adaların birkaç yüzyılda bir şans yakalarsa farklı bir ada olurlar demişti, ben o zaman anlamamıştım bunu. Bununla beraber küçük bir toplumun üretkenliği kendine yetecek kadar değilse her adanın Türkiye’si olmayabiliyor tabi. Beni zorlayan ve geri dönmeme engel olan bu faktördür. Eğer kökleşebilirseniz, ana kıtanızla bütünleşebilirseniz o zaman gelen rüzgarlar sizi bir yere götürmez. Bunun yolunun bir adada üniversite olabileceği kanaatine vardım yola böyle başladım.” dedi.

Gerçekleştirilen törenin ardından Güzel Sanatlar Fakültesi akademisyenleri Prof. Dr. Abdılkhan Tleuzhanov, Yrd. Doç. Dr. Filiz Öztürk, Yrd. Doç. Dr. Semra Çevik, Yrd. Doç. Dr. Sıdıka Arlı tarafından hazırlanan karma resim sergisi ve Güzel Sanatlar Fakültesi Türk Müziği Bölümü akademisyenlerinden ve fakülte Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Sedat Tamay öncülüğünde hazırlanan Bahar Konseri düzenlendi. Konserin ardından ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz tarafından konserde yer alan akademisyenler ile öğrencilere çiçek ve teşekkür belgesi takdimi gerçekleştirildi.