Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

26 NİSAN 2016 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

REKTÖR KORKMAZ, GÜRCİSTAN’DA ÇALIŞTAYA KATILDI

21-24 Nisan 2016 tarihleri arasında Gürcistan’ın Ahıska şehrinde Türk Tarih Kurumu (TTK), Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) ve Samtskhe-Javakheti Üniversitesi’nin işbirliği ile “Türk-Gürcü İlişkileri Tarih ve Çağdaşlık” isimli bir çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştayın onur kurulunda TTK Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Samtskhe-Javakheti Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Merab Beridze yer aldı. Düzenleme kurulunda Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu, Prof. Dr. Roin Metreveli ve Prof. Dr. Roin Kavrelişvili; bilim kurulunda ise Prof. Dr. Enver Konukçu, Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Prof. Dr. Salim Cöhce, Prof. Dr. Enis Şahin, Prof. Dr. Tina İvelaşvili, Prof. Dr. Nikoloz Akhalkatsi, Doç. Dr. Maka Kaşhacişvili-Beridze ve Doç. Dr. Mosiaşvili yer aldı.

Açış konuşmalarında Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan Türk-Gürcü ilişkilerinden bahsederek, iki komşu ülkenin dostluklarının geçmişten gelen bir dostluk olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Turan, iki ülke ilişkilerinin gelişmesinde bu çalıştayın önemli bir adım olacağını vurguladı. 

ARÜ Rektörü ve KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ise; ARÜ’nün ve KÜNİB’in Gürcistan ile ilişkilerinin en üst düzeyde olduğunu vurgulayarak; ilişkilerin gelişmesine her daim katkı sağlamaya hazır olduklarını dile getirdi. ARÜ’de kurulan Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün, iki ülke arasındaki bilimsel çalışmalar için destek sağladığı gibi dostlukları da pekiştirdiğini ifade etti.

ARÜ İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, ilkçağda Türkiye-Gürcistan coğrafyasında görülen kültürlerle ilgili bir sunum yaparak, yeni bulgular hakkında bilim heyetini bilgilendirdi. Ayrıca Prof. Dr. Ceylan ARÜ olarak her türlü bilimsel çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.

Türkçe-Gürcüce ve Gürcüce- Türkçe çevirileri çalıştayın gerçekleştirilmesinde büyük emekleri bulunan ARÜ İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Roin Kavrelişvili tarafından gerçekleştirildi.

Çalıştay başarılı bir şekilde tamamlanarak, bilimsel çalışmalara devam etme kararı alındı. Bir sonraki toplantının Türkiye’de yapılmasına; bilim adamlarının kendi konularında muhatapları ile kaynak ve bilgi alışverişinde bulunmasına karar verildi. Gürcü bilim adamlarına ve Samtskhe-Javankheti Üniversitesi’ne misafirperverliklerinden dolayı teşekkür edilerek, çalıştay sonlandırıldı.