21 NİSAN 2016

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

ARÜ’DE KAZAK KÜLTÜRÜ ANLATILDI

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Dekanlığı tarafından düzenlenen konferansta ARÜ akademisyenlerinden Prof. Dr. Hüseyin Türk Kazakistan Kültürü hakkından sunumunu gerçekleştirdi.

İBEF Nazım Hikmet Konferans salonunda ki konferansa İBEF Dekanı Prof. Dr. Alparslan Ceylan, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Prof. Dr. Hüseyin Türk Kazakistan’da geçirdiği 3 aylık dönemle ilgili öğrencilere deneyimlerini anlattı. Kazak kültürü ile Türk kültürü arasında fazla bir fark olmadığına değinen Prof. Dr. Türk, Kazakların günlük hayatlarından, yaşayış biçimlerinden, gelenek, görenek, örf ve adetlerinden bahsetti.

Prof. Dr. Hüseyin Türk Kazak kültüründe pazarın önemine de değindi. Kazakistan’daki şehirleşme konusundan bahseden Prof. Dr. Türk, Kazakistan’ın artık eski çadır kültürünü bırakarak modern yapılardan oluşmuş şehirleri tercih etmeye başladıklarına söyledi. Kazakistan’ın önemli kişiliklerine vurgu yapan Türk, bu kişilerin en önemlilerin başında Hoca Ahmet Yesevi’nin geldiğini belirtti.

Bölgedeki dini inanışların halk üzerinde önemli etkiye sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hüseyin Türk, şamanizm kalıntılarının halen devam ettiğini ancak şamanizmin Kazak devleti tarafından yasaklandığını söyledi. Prof. Dr. Türk, halen şamanist inancını kabul eden ailelerin varlıklarını devam ettirdiklerini fakat bunların kendilerini tabip, falcı, büyücü şeklinde tanıttıklarını belirtti. Programın sonunda İBEF Dekanı Prof. Dr. Alparslan Ceylan katkılarından dolayı Prof. Dr. Hüseyin Türk’e teşekkür belgesi takdim etti.