Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

21 NİSAN 2016 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

YAZAR KUVELOĞLU’NDAN TARİHTE 

ROMAN – ROMANDA TARİH KONFERANSI

Şahsenem “Kılıçla Gelen Kılıçla Gider”, Koyu Gri Seneler “ 78 Kuşağı” gibi tarihi romanların kaleme alan ünlü yazar Dursun Kuveloğlu, Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Tarih Topluluğu tarafından düzenlenen Tartihte Roman - Romanda Tarih isimli konferansa konuşmacı olarak katıldı.

ARÜ İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Wilhelm Radloff Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Erdoğan Altınkaynak ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Konferansın konuşmacısı ünlü yazar Dursun Kuveloğlu, edebiyatın tarif edilemeyecek kadar çok tarifinin yapıldığını ancak; en iyi ve derin tanımlamanın Tolen Abdik’in “ Edebiyat vicdanı temizler” sözü olduğunu ifade ederek konuşmasına başladı.

Kuveloğlu, tarihi romanların ortaya çıkışından bahsederek, ilk tarihi romanın Cervantes’in Don Kişot romanı olduğunu ifade etti. Tarihi romanların içeriklerinin genel olarak toplumların, milletlerin yaşadıkları bunalımları, savaşları anlattığını söyledi. Kuveloğlu, Türkiye’de tarihi roman alanında ilk örneğin ağırlıkla Namık Kemal’in ‘‘Cezmi’’ isimli eseri olduğu kabul edilse de bazı edebiyatçıların ilk tarihi romanını Ahmet Mithad Efendi’nin ‘‘Yeniçeriler’’ adlı romanını kabul ettiklerini belirtti. 

Yazarların, en az müdahale hakkı olduğu roman türünün tarihi romanlar olduğuna dikkat çeken Dursun Kuveloğlu, yazarın müdahale alanı tarihi gerçeklikleri suni bir kurgulamaya ve güncel siyasi taleplere uygun olarak dönüştürmeye müsaade etmeyeceğini vurguladı. Tarihi romanların tarih yazmadığını fakat; tarihi sevdirdiğini, Türk yazarlarında tarih roman alanında oldukça katkı sağladıklarını ifade etti. Türk edebiyatında Tarık Buğra’nın ‘‘Küçük Ağa’’, Kemal Tahir’in ‘‘Esir Şehrin İnsanları’’, Nizamettin Nazif’in ‘‘Kara Davut’’ gibi birçok eserin tarihi roman örnekleri olduğunu söyledi.

Konferans, katılımcıların sordukları sorular ile devam etti. Ünlü yazar Kuveloğlu kendisine yöneltilen en güzel iki soruyu soran katılımcılara imzaladığı kitaplarını hediye etti. Konferansın sonunda Kuveloğlu’na teşekkür eden ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, okula başlarken kendisine her hafta iki tane klasik eser okumayı hedef koyduğunu, her hafta iki tane batı klasiği okuduğunu söyleyerek, edebi eserlerin okunmasının önemine vurgu yaptı. Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Yazarların tarafsızlığı en önemli başarı ilkesidir. Yazarlar, yarattığı karakterlerle bütünleşmesi lazım ve yarattığı kahramanları nasıl tarafsız olduğunu gösteriyorlar. Öfke baldan tatlıdır. Bu durum yazarlar için geçerlidir.” dedi. Konuşmasının ardından Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, yazar Dursun Kuveloğlu’na katılımlarından dolayı teşekkür belgesi verdi. Program katılımcılar ile çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.