Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

01 NİSAN 2016 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

ARÜ’DE KÜTÜPHANE VE 

İNSAN KONUŞULDU

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda 52. Kütüphane Haftası etkinliği kapsamında Kütüphane ve İnsan konulu panel düzenlendi. ARÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Orhan Söylemez, Genel Sekreter Vekili Ercan Mermer, Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanı Canan Korkmaz, Personel Daire Başkanı İdris Karagöz, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Havva Vanlı, İl Milli Eğitim Müdürü, Tevfik Fikret Eteker ve orta öğretim öğretmen ve  öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Marmara Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Remziye Tuba Karatepe ve Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bülent Yılmaz’ın konuşmacı olarak katıldığı, panelin başkanlığını gerçekleştiren ARÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Orhan Söylemez, boşluğa düşüldüğünde, hedeflerin kaybolduğunda en iyi yol göstericinin kitaplar olduğunu söyledi. Prof. Dr. Orhan Söylemez, okunan bazı kitapların insanın kaderini değiştirdiğini, kendisinin de hayatını değiştiren kitaplardan bir tanesinin de Semerkant isimli kitap olduğunu ifade etti. 

Osmanlı Döneminde ki kitap ve kütüphanecilik anlayışından bahseden Prof. Dr. Remziye Tuba Karatepe, Osmanlı’da kimlerin nerede ve neler okuduğunun önemli olduğunu belirtti.  Prof. Dr. Remziye Tuba Karatepe, insanların önceleri sadece el yazısı ile olan yazılı eserler okuduklarını fakat matbaanın gelmesi ve kitap baskılarının artmasıyla insanların kitap okumaya başladıklarını ifade etti.Prof. Dr Karatepe, İstanbul’da 180 tane vakıf kütüphanesinin olduğunu, bu kütüphaneleri kuranlarında padişahlardan, sadrazamlardan yani sıradan insanlardan değil, okumayı seven ve okumaya teşvik eden insanların oluşturduğunu vurguladı. 

Panelin ikinci konuşmacısı olan Prof. Dr. Bülent Yılmaz ise okumada ki çağdaş dünyadan bahsetti. İnsanın aklının, düşüncesinin ve fikir yapısın gelişmesi için kitap okunması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, insanın aklının boş bir tarla gibi olduğunu, bu akıl tarlasını kitaplarla sulanıp geliştirilmez ise hiçbir işe yaramayacağını söyledi. Aklın geliştirilebildiğini ancak 7 yaşında ki bir insanla 40 yaşında ki bir insanın gelişiminin aynı oranda olmayacağını belirtti. 

Programın sonunda panel konuşmacılarına teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi. Ayrıca ARÜ kütüphanesinden yararlanarak en çok kitap okuyan 3 öğrenciye ve YGS Ardahan birincisi Rekabet Kurumu Fen Lisesi öğrencisi Yiğit Can Karataş’a ARÜGEM tarafından tablet ve çeşitli hediyeler verildi. Ayrıca ARÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nca hazırlanan hediyeler katılan tüm öğrencilere takdim edildi.