Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

31 MART 2016 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

KARSLI PEYNİR ÜRETİCİLERİ

SERTİFİKALARINI ALDI

Koordinatörlüğü Ardahan Üniversitesi (ARÜ) tarafından yürütülen ve 2014-2016 yılları arasında Avrupa Birliği Bakanlığı, Ulusal Ajansı Erasmus+ Programı tarafından desteklenmeye değer görülen, “Çiftlik Peynirlerinin Korunması ve Pazarlanması” projesi kapsamında, Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde dün gerçekleştirilen sertifika töreninde ARÜ’lü akademisyenler proje yürütücüsü, Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal, Yrd. Doç. Dr. Sebahat Şeker ve Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, eğitime katılan Karslı çiftçilere ve peynir üreticilerine sertifikalarını takdim etti.

Proje kapsamında, Ardahan ilindeki çiftçilere ve peynir üreticilerine yönelik geleneksel peynir üretim metotları ile ilgili eğitimlerin başarıyla tamamlanmasının ardından projenin ikinci aşamasında Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal ve Yrd. Doç. Dr. Sebahat Şeker, Kars’da ki çiftçilere ve peynir üreticilerine de geleneksel peynir üretim metotları ile ilgili eğitimler vererek, çiftçi ve yerel peynir üreticilerine; süt işleme, peynir üretimi, çiftlik peyniri üretim metotları, çiftlik peyniri üretim teknolojileri ve ekipmanları hakkında bilgiler verdi.

Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde gerçekleşen sertifika töreni öncesinde ARÜ’nün öncülüğünde gerçekleştirilen uluslararası proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün,  Karslı üreticilerin yıllık 600 bin ton süt üretimine sahip olduğunu belirterek, elde edilen ham maddenin işlenerek kaşara ve yüze yakın peynir çeşidine dönüştüğünü ifade etti. Gerçekleştirilen proje ile Kars’da bitme düzeyine gelen, bazı peynir çeşitleri ile satışı devam eden peynir çeşitlerinin tanıtılmasına katkı sağladığına dikkat çeken Dr. Düzgün, başta ARÜ’lü akademisyenler olmak üzere proje paydaşlarına da teşekkür etti.

ARÜ Öğretim Üyesi Proje yürütücüsü, Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal ise projede hakkında genel bir değerlendirme yaparak, projede son aşamaya yaklaşıldığını belirtti. Prof. Dr. Erginal, insan sağlığına olumsuz etki etmeyecek, hijyen koşullarına uygun, şekilde çiftlik peynirinin üretilmesi durumunda, çiftlik peynirinin yerel üreticilere fayda sağlayabileceği noktasında somut verileri ortaya çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti. Elde edilen verilerin ilgili bakanlıklara sunulacağını vurgulayan ARÜ’lü akademisyen, gerçekleştirilen projenin bölgenin peynir potansiyeli ve üretimiyle ilgili ilk Avrupa Birliği (AB) projesi olduğuna dikkat çekerek, elde edilen görsel ve yazınsal verilerin AB Komisyonu tarafından da görüleceğini söyleyerek, bu bağlamda projenin bölge için çok önemli ve başarılı bir proje olduğunu ifade ederek, konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmaların ardından sertifika törenine geçilerek, katılımcılara sertifikaları takdim edildi. ARÜ’nün öncülüğünde gerçekleştirilen uluslararası projede, Ardahan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği’nin yanı sıra; İspanya’dan Farmhouse Cheese and Dairy Producers European Network (FACE), İtalya’dan Slow Food Italy, Makedonya’dan ise Slow Food Bitola gibi kurum ve kuruluşlar yer alıyor.