“Afganistan Türkleri” Konulu Konferans Gerçekleştirildi
Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Tarih Topluluğu tarafından “Afganistan Türkleri” konulu bir konferans gerçekleştirildi. Üniversitemiz İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Mohammadi tarafından, Necip Fazıl Kısakürek Salonu’nda sunulan konferansta; Afganistan’ın jeopolitik önemine işaret edilerek MÖ. I. binden itibaren bu coğrafyadaki Türk varlığının safhaları anlatıldı. Afganistan’ı Saka, Kuşhan, Akhun, Gazneli, Gurlu, Dehli Türk Sultanlığı ve Baburlu dönemlerinde Türklerin yönettiği ve on altı Türk imparatorluğundan sekizinin bu coğrafyada yaşadığı vurgulandı. 18. Asırdan itibaren İngiliz-Rus nüfuz mücadelesine sahne olan ülkede, Milli Afgan Devleti kurulduktan sonra da halkın çoğunluğunu Türklerin oluşturduğuna dikkat çekildi. Günümüzde Özbek, Kırgız, Kazak, Türkmen, Aymak ve Hazaralar gibi Türk boylarının yaşadığı Afganistan’da; Rus işgali dönemi, Amerikan siyaseti ve Taliban’ın ortaya çıkışı anlatılarak, İran, Pakistan, Arap Dünyası, İsrail ve Avrupa ile ilişkiler tahlil edildi. Konferans, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yıldız’ın konuşmacıya, Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Makbule Sarıkaya’nın Erhan Aksakal’a ve Tarih Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Suat Vural’ın Suna Aksu’ya teşekkür belgesi takdimlerinin ardından, hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

“Afganistan Türkleri” Konulu Konferans Gerçekleştirildi

01 MAYIS 2024