Akademisyenimiz İşitme Engellilerin Sesi İşaret Dilini Anlattı

11 ARALIK 2023

Üniversitemiz Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünde görevli akademisyenimiz Araş. Gör. Dr. Emine Güven, 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü dolayısıyla İşitme Engellilik Durumu ve İşaret Dilini anlatı.  Nazım Hikmet Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşide Emine Güven; işitme engellilerin kendi aralarında iletişim kurabilmek için kullandıkları, el ve yüz hareketlerini oluşan görsel dil, olan işaret dilinin sağırların birbirleriyle ve işitme duyusu tam olanlarla iletişim kurmalarına imkân veren bir dil olduğunu belirtti. 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü sayesinde tüm dünyada çeşitli nedenlerle toplumsal yaşam alanlarında çeşitli engellerle karşı karşıya bırakılan bireylere yönelik farkındalık oluşturulduğunu dile getiren Güven, engellilerin temel insan haklarından faydalanmaları, fiziki ve sosyal imkânlara ulaşabilmeleri ve bu imkânları diğer bireylerle eşit şekilde kullanmaları gerektiğini vurguladı. Türk İşaret Dili Sisteminden bahseden Güven, bu sistemin işitme engellilere iletişim ve sosyal katılım imkânı sağladığını ve bilgi, kültür aktarımını kolaylaştırdığını söyledi. Program, belge takdiminin ardından sona erdi.