Yerleşkemizdeki 100 Dönümlük Alana Ata Tohumu Kavılca Buğdayı Ekimine Başladık

02 HAZİRAN 2023

Üniversitemiz yerleşkesi içerisindeki demonstrasyon alanı olarak belirlenmiş olan 100 dönümlük araziye Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte 13 bin yıllık ata tohum kavılca buğdayı ekimine başladık. 2022 yılında başlatılan proje çerçevesinde aynı zamanda Üniversitemiz bünyesinde de ürün olarak kullanılan kavılca buğdayının ikincil ürünleri olan, ekmek, unlu mamuller üzerine ürün geliştirilmeye başlandı. Yine 2023 Yılında Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisimiz ve Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte kavılca makarna ve erişte ürün geliştirme projesi uygulama uygunluğu alarak, projenin uygulama aşamasına geçildi. 2023 Yılı Kavılca tohum ekim çalışmasına Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, Genel Sekreterimiz Kubilay Aras, Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürü V. M. Fatih Cineviz, Tarım ve Orman Bakanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Ali Gül,  Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisinde görevli akademik ve idari personelimiz, daire başkanlarımız, akademik ve idari personelimiz, ilimizde kavılca buğdayı üretimi yapan üretici ve çiftçilerin katılımı ile gerçekleştirildi. Ekim ayında hasatının yapılması planlanan kavılca buğdayının yine unlu mamuller, un, makarna, bulgur yapımında kullanılarak, sektörel örnek ürün ve ARGE çalışmalarında kullanılması hedeflenmektedir.