Ölümünün 100. Yılında Valentin Moşkov ve Gagauzlar Başlıklı Konferans Düzenlendi

21 ARALIK 2022

Üniversitemiz İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Dr. Öğr. Üyesi Nına Petrovıcı tarafından “Ölümünün 100. Yılında Valentin Moşkov ve Gagauzlar” başlıklı konferans verildi. Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa; İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Duman, akademik-idari personel ve öğrencilerimiz katıldı. Dr. Öğr. Üyesi Nına Petrovıcı, Gagauzlar’ın tarihsel süreçler içerisinde nerede ve nasıl yaşadıkları hakkında bilgi verdi. Gagauz Türkleri’nin günümüzde özellikle yoğun nüfus olarak Moldova güneyindeki Bucak yöresinde yaşadıkları ayrıca Ukrayna’daki Odesa ve Zaporojye şehirlerinde, Romanya, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Kabardey’de yaşadıkları bilgilerini paylaşan Petrovıcı, Valentin Moşkov’un Gagauz Türkleri’nin kültürü üzerinde yaptığı sayısız bilimsel eserlerinin önemini hatırlatarak ölümünün 100. yılında bu değerin her geçen gün arttığını ifade etti. Konuşmasına, Valentin Moşkovun kısa hayat hikâyesi ve çalışmalarından bilgiler vererek devam eden Petrovıcı, Valentin Moşkov’un Gagauz Türkleri’nin sözlü edebiyat ve tarihini, maddi ve manevi değerlerini, kültürünü araştırmak için hayatını adamış biri olarak özellikle de dil üzerine yapmış olduğu bilimsel çalışmalarla Gagauzolojinin temellerini attığını ve kendisine bu dilin kurucusu unvanı verebileceğini söyledi. Konferansın ardından bölüm öğrencileri tarafından şiirler okundu. Dekan Prof. Dr. Musa Duman tarafından Petrovıcı ve öğrencilere katılım belgesi verilmesiyle program sona erdi.