Üniversitemiz “Eğitimde Dijitalleşme ve 21. Yüzyıl Becerileri Söyleşisi”ne Ev Sahipliği Yaptı

11 HAZİRAN 2022

Ardahan İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde ve İstanbul Sosyal Girişim Derneği’nin katkılarıyla hazırlanan Eğitimde Dijitalleşme ve 21. Yüzyıl Becerileri Söyleşisi” Üniversitemiz Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Söyleşiye konuşmacılar; Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, İstanbul Sosyal Girişim Derneği Başkanı Prof. Dr. Metin Toprak, Ardahan İl Milli Eğitim Müdürü Erhan Bulut, il protokolü, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Yıldız, Genel Sekreterimiz Kubilay Aras, okul müdürleri ve öğretmenler, Üniversitemiz akademik ve idari personeli katıldı. Söyleşinin açış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz, Ardahan Üniversitesi’nin pandemi sürecinde uzaktan eğitime en hızlı uyum sağlayan üniversitelerden biri olduğunu belirterek bu süreçte birçok uygulamanın hayata geçirildiğini ifade etti. İnternet hızının 500 Mbps’den 800 Mbps’ye arttırılması, sunucu izleme ara yüzünün kurulması, Güvenliği Arttırılmış Online Sınav Sisteminin kullanılması, hibrit eğitime geçilmesi,  akıllı sınıf ve akıllı tahtaların kullanılması gibi birçok faaliyetin başarıyla gerçekleştirildiğini belirten Rektörümüz, Ardahan Üniversitesi’nin pandemi gibi ilerde oluşabilecek her türlü krize şimdiden hazırlıklı olduğunun altını çizdi. Dijital dönüşüme değinen Rektörümüz, dünyanın sanal bir tünel içine girdiğini ve ülkemiz gençlerinin bu tünelden en verimli şekilde çıkmaları gerektiğini vurguladı. Teknoloji bağımlılığına ve özellikle sosyal medya bağımlılığına dikkat çeken Rektörümüz, toplumların teknolojini sunmuş olduğu imkânları doğru şekilde kullanmaları gerektiğine vurgu yaptı. Rektörümüzün ardından konuşan Milli Eğitim Müdürü Erhan Bulut dijitalleşmenin avantaj ve dezavantajlarına değindi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Fatih Projesini anlatan Bulut, pandemi sürecinde il çapında yürütülen her eve tablet projesinden bahsetti. Erhan Bulut’un konuşmasını bitirmesiyle kürsüye teşrif eden Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay, ilimiz genelinde gerçekleştirilen eğitim alt yapısına ilişkin bilgiler verdi. Dijital dönüşüme ilişkin konuşan Atalay, metaverse (kurgusal evren ) projesi ve blockchain (blok zinciri) teknolojisinin hayatın her alanında kullanılmaya başlandığını belirtti. Söyleşide, eğitimde dijitalleşme ve becerileri üzerine geniş bilgiler aktaran Prof. Dr. Metin Toprak, dijitalleşme sürecini uluslararası perspektif ve Türkiye perspektifi üzerinden değerlendirdi. Dijitalleşmenin döngüsel bir süreç olduğunu ifade eden Toprak, süreci dört aşamada tanımladı. Bu süreçleri; dijitizasyon, dijitalizasyon, dijital dönüşüm ve dijital hazır-bulunuşluk olarak sıralayan Profesör Toprak, değişim ve dönüşümlerin toplum üzerindeki mevcut ve gelecekteki olası etkileri üzerine konuştu. Son olarak Endüstri 4.0 ve 5.0 yaklaşımlarına ilişkin bilgi veren Toprak, dijital okul ve dijital kampüs kavramlarını tanımladı. Soru-cevap bölümüyle devam eden söyleşi, hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.