Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

Ardahan Kaz Yetiştiriciliği Çalıştayı Üniversitemizde Gerçekleştirildi

 09 Haziran 2022

Serhat Kalkınma Ajansı ve Ardahan Ticaret Sanayi Odası işbirliği ile Ardahan Kazı Çalıştayı, Üniversitemiz Âşık Şenlik Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çalıştaya; Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, Çıldır İlçe Belediye Başkanı Kemal Yakup Azizoğlu, Hanak İlçe Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri Nurullah Karaca, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Demirci, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Yıldız, Genel Sekreterimiz Kubilay Aras, Ticaret İl Müdürü Tülay Şenel, üreticiler ve akademik-idari personelimiz katıldı.

Çalıştayın açış konuşmasını ATSO Başkanı Çetin Demirci Ardahan’ın coğrafi işaret almaya hak kazanan ürünleri hakkında bilgi verdi. Daha sonra kürsüye çıkan SERKA Genel Sekreteri Nurullah Karaca, Ardahan kazının coğrafi işaret almasında ajansın destekleri hakkında bilgi verdi. Genel Sekreter Karaca’nın ardından kürsüye çıkan Rektörümüz şu sözlere yer verdi: “Üniversite olmanın gereği olarak tüm toplumsal sorunlara çözüm aramayı kendimize vazife ederek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ardahan Üniversitesi olarak evrenseli takip ederken, yerelimizden kopmuyor ve bölgenin gelişimi için tüm imkanlarımızla destek oluyoruz. Üniversitemiz her zaman kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği halinde bölgemizin kalkınması adına faaliyetler düzenlemektedir. İki hafta önce gerçekleştirdiğimiz ARÜ Kalkındırma Vakfı Akademik Teşvik Ödülleri programında belli kriterleri sağlayan akademisyenlerimiz ile ulusal yarışmalarda derece yapan sporcu öğrencilerimizi ödüllendirdik. Üniversitemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerimizin katıldığı, Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin yöresel lezzetlerinin tanıtıldığı 1. Van Gastronomi Festivalinden madalya ile döndüler. Geçen sene çalışmalarına başladığımız, Sayın Valimizin ve diğer paydaşlarımızla birlikte, Ardahan’ın Jeopark olması için gerçekleştirilecek projemize fizibilite desteği aldık. Ardahan Üniversitesi olarak ilimizin kalkınmasına yönelik bütün projelerde her zaman yer aldık ve yer almaya devam edeceğiz. Üniversitemiz adına bu projelerde kurumsal ortaklık yaptığımız tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum örgütlerine, kooperatiflerimize teşekkür ediyor, şükranlarımı arz ediyorum.”

Son olarak kürsüye arz eden Vali Hüseyin Öner, Ardahan’da kaz yetiştiriciliğini daha iyi seviyeye getirmek için gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ardahan’ın barındırdığı birçok özgün potansiyelden bahsettikten sonra sahip olduğu turizm potansiyelinden bahseden Vali Öner, Ardahan’ın Jeopark olması için Rektörümüzün SERKA’ya sunduğu projeden dolayı teşekkür ederek, desteklerinin devam edeceğini söyledi.

Çalıştayda, Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvan Yetiştirme ve Islahı alanında görev yapan Doç. Dr. Mehmet Akif Boz, Ardahan Üniversitesi Posof Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü-Arıcılık Programında görev yapan, Kafkas Arı ve Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünü yürüten Öğr. Gör. Kemal Yazıcı, Ardahan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda işleme Bölümü’nde görev yapan Öğr. Gör. Dr. Pınar Kızılkaya, Ardahan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde görev yapan Prof. Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek, Posof’ta kaz üreticiliği yapan Osman Değirmenci ve 18. İstanbul Uluslararası Gastronomi Festivalinde Şefler Düzeyi Modern Türk Mutfağı kategorisinde Pırasa Yatağında Çıtır Kaşarlı Kaz Ciğeri yemeği ile Altın madalya ve Şefler düzeyi restoran tatlı tabağı kategorisinde Pelverde Rüyası isimli tatlı ile ödül alan, yine 7. Fethiye Şef Mavi Ulusal yemek yarışmasında kaz eti yemeği ile altın madalya kazanan Ardahanlı Şef Beste Değirmenci Sezer sunumlarını gerçekleştirdiler.

Sunum ve katkılarından dolayı konuşmacılara protokol tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi. Çalıştayın ardından Yenisey Konukevi’nde kaz yemekleri ikram edildi.