Akademik Konferanslar Serisi Kapsamında Konferanslar Düzenlendi

02 HAZİRAN 2022

Üniversitemiz Kafkasya ve Orta Asya Araştırmalı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Hoca Ahmed Yesevi Konferans salonunda Akademik Konferanslar Serisi kapsamında, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hüseyin Türk tarafından "Kazakistan’da Türbe İnancı" konulu, Prof. Dr. Ayabek Bainiyazov tarafından ise "Ahmed Yesevî’nin Kazakistan’ın Milli ve Manevi Kimliği Üzerindeki Etkisi" başlıklı konferanslar verildi. Konferansa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Yıldız, Genel Sekreterimiz Kubilay Aras, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Duman, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sibel Cengiz, Kafkasya ve Orta Asya Araştırmalı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Kutay Üstün, Merkez Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Ali Eşref Keleş, akademik-idari personelimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

İlk olarak kürsüye çıkan Prof. Dr. Türk sunumunda; Kazakistan’da bulunan türbeler, mezar ve türbelerde yer alan simgelerin anlamları, mezar ve türbelerin mimari yapıları ve türbelerin insanlar tarafından hangi amaçlarla ziyaret edildiği hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Türk sunumunun ardından gelen soruları cevapladı. Daha sonra Prof. Dr. Bainiyazov, Ahmed Yesevî’nin hayatı, ailesi, manevi babası olan Arslan Bâb, eseri Divan-ı Hikmet, Ahmed Yesevî hakkında anlatılan efsaneler ve Ahmed Yesevî’nin türbesi hakkında bilgiler verdi. Soru-cevap bölümü ardından konferans sona erdi. Konferansın ardından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Yıldız, Prof. Dr. Bainiyazov’a ve Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Kutay Üstün ise Prof. Dr. Türk’e teşekkür belgelerini takdim etti.