Çölyak Hastalığı Farkındalık Konferansı Düzenlendi

10 MAYIS 2022

Üniversitemizde, “Dünya Çölyak Farkındalık Günü” dolayısıyla konferans düzenlendi. Sağlık Bilimleri MYO Dr. Öğr. Üyesi Yahya Altınkaynak’ın konuşmacı olduğu konferans Mühendislik Binası Konferans Salonu’nda düzenlendi. İİBF İngiliz Dili ve Edebiyat Bölümü öğrencisi ve çölyak hastası Fatma Vat’ın tecrübelerini anlattığı etkinlikte, çölyak hastalığı üzerine detaylı bilgiler verildi. Çölyak’ı, vücut savunma sisteminin glutene karşı gösterdiği hassasiyet olarak tanımlayan Altınkaynak, çölyak hastalığının genetik olarak yatkın bireyler de buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıl ve tahıl ürünlerinde bulunan “gluten” proteinine karşı duyarlılık sonucu geliştiğini ve temel olarak ince bağırsak hastalığı olduğunu belirtti.  Türkiye’ de 6-12 yaş grubu okul çocuklarında yapılan çalışmada hastalığın görülme sıklığı %1,7 olarak belirlendiği ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Altınkaynak, yetişkinlerde görülme sıklığının ise %1 olduğunu söyledi. Çölyak hastalığının klasik belirtilerinin; ishal, kabızlık, hazımsızlık, karın şişkinliği ve gaz gibi sindirime bağlı problemler olduğuna dikkat çeken Altınkaynak,  teşhis için kan testleri, serolojik özel testler (AGA,IgG-A) ile ön tanı alındığını  ancak kesin tanının ince bağırsak biyopsisi ile konulduğunun altını çizdi. Altınkaynak, çölyak hastalığının tek tedavisinin yaşam boyu glütensiz diyet uygulaması şeklinde olduğunu belirtti.