Bağımlıkla Mücadele Farkındalık Gününde “Görev Bende” Konferansı Düzenlendi

30 MART 2022

Bağımlılıkla Mücadele etkinlikleri kapsamında Üniversitemiz, Ardahan İl Emniyet Müdürlüğü, Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü ve Yeşilay işbirliğinde Bağımlıkla Mücadele Farkındalık Günü “Görev Bende” Konferansı düzenlendi. Âşık Şenlik Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, İl Sağlık Müdürü Dr. Erkan Özdemir, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Yıldız, Genel Sekreterimiz Kubilay Aras, MEB Şube Müdürü Tamer Avşar, Ardahan RAM (Rehberlik ve Araştırma Merkezi) Müdürü Yıldız Dede, akademik ve idari personel ile 600’e yakın öğrencimiz katıldı. Konferansın ilk konuşmacısı olan Atatürk Üniversitesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Halil Özcan, bağımlılık, bağımlılık tanısı, nedenleri ve sonuçları üzerine konuştu. Bağımlılığı, belirgin bir etkiyi elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan bedensel, ruhsal ya da sosyal sorunlara rağmen madde alımının devam emesi; bırakma isteğine rağmen bırakılamaması, aynı etkiyi elde edebilmek için giderek madde miktarının arttırılması ve maddeyi alma isteğinin durdurulamaması durumu olarak tanımladı. Bağımlılık çeşitlerini maddesel ve olgusal bağımlılık olarak ikiye ayıran Doç. Dr. Halil Özcan, madde bağımlılığının tanısının konulması için; maddeyi kullanmak için güçlü bir istek, maddeyi kullanma davranışını denetlemede zorluk ve yoksunluk belirtileri, kullanılan maddeden yoksun kalındığında ruhsal ve bedensel hastalık belirtilerinin oluşmasının gerektiğini belirtti. Dünyada yaklaşık 340 milyon kişinin uyuşturucu kullanıcısı olduğunu dile getiren Özcan, madde kullanım nedenlerini; arkadaş grubuna, ebeveyne ve kişiye bağlı nedenler ile biyolojik, toplumsal, sosyal ve kültürel nedenler olarak sıraladı. Bağımlılığın yol açtığı kayıpları; özdenetim kaybı, özerklik kaybı, özgüllüğün kalkması ve özgür olamama şeklinde ifade eden Özcan, alkol ve madde bağımlılığının sosyal, ekonomik, psikolojik ve nörolojik boyutlarının olduğu karmaşık bir olgu olduğunu ve fiziksel, ruhsal ve sosyal zararları ile bireye, hastalıklar nedeniyle ise topluma, ekonomiye ve ülke kalkınmasına olumsuz etkileri olan önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getirdi. Daha sonra kürsüye çıkan İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Müdürlüğünde görevli Polis Memuru Nagihan Bahçekapılı, madde kullanımına ilişkin yasal durumu özetleyerek 5237 Türk Ceza Kanunun 188.,190.,191. ve 192. maddelerini okudu. UYUMA projesini (Uyuşturucu ile Mücadele Mobil Uygulama) teknolojik imkânlar aracılığıyla uyuşturucu ile mücadelede vatandaş duyarlılığını oluşturmak, toplumsal sorumluluk bilincine uygun şekilde ve daha etkin hale getirmek suretiyle kalıcı ve güçlü bir mücadele ortamı oluşturmak amacıyla hazırlandığını ifade eden Bahçekapılı, uygulamayı telefonlarına indiren vatandaşların, kişisel bilgilerini sisteme kaydettikten sonra uygulamayı kullanmaya başlayacaklarını ve bu şekilde sokakta gördüğü uyuşturucu ticaretini polise bildirmek isteyen vatandaşın uygulamadaki butona basarak ihbarda bulunabileceğini belirtti. Kürsüye daha sonra çıkan İl Sağlık Müdürlüğünde görev yapan Psikolog Naime Dinç, dünyada tütün kullanımı ve nikotin bağımlılığı konularına üzerine konuştu. Konferansın son konuşmacısı olan Ardahan Yeşilay Şubesinde görevli Psikolog Özge Kayar YEDAM’ın (Yeşilay Danışmanlık Merkezi) faaliyetleri ve hizmetleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Konferans, teşekkür belgelerinin takdiminin ardından sona erdi. Farkındalık günü etkinlikleri, Narkotik ve Asayiş Birimleri ile KADES’in açtığı stantların gezilmesiyle devam etti. Etkinliğin son bölümünde ise Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından bisiklet yarışması düzenlendi. Yarışmada dereceye giren öğrencilerimize çanta hediye edildi.