Çevrimiçi Sınav Sistemi Güvenliğinde Çığır Açan Yazılım

08 MART 2022

Doğu Anadolu Kariyer Fuarının (DAKAF’22) ikinci gününde akademisyenimiz Dr. Öğr. Üyesi Arif Cem Topuz “Yapay Zekâ Destekli Çevrimiçi Sınav Sistemi: Doktora Sürecinde Ürün Geliştirme Deneyimi” başlıklı projesini tanıttı. Dijital yaşamda önemli bir yere sahip olacak olan projenin temeli Dr. Öğr. Üyesi Arif Cem Topuz tarafından doktora tez çalışması kapsamında atılmış olup sonrasında yapay zekâ modülü daha da geliştirilmiştir.

COVID-19 Pandemi döneminin başlamasıyla birlikte çevrim içi sınavların güvenliğinin artırılmasına yönelik yapılan çalışmalar hız kazanmış ve çözüm olarak bazı sistemlerde güvenliğin sağlanabilmesi için öğrencilerin gerçek gözetmenler tarafından web kamerası yoluyla gözetlendiği görülmüştür. Bu ihtiyacı karşılamak üzere proje kapsamında çevrim içi sınav ortamında gözetim işinin yapay zekâ tarafından yapılacağı, öğrencilerin kopya çekme girişimlerini ve sınavın güvenliğini bozacak hileli hareketlerini sınav anında her kullanıcının kendi cihazında görüntü, ses ve davranış analizleri yaparak tespit edebilecek, engelleyebilecek ve raporlayabilecek yapay zekâ destekli bir çevrim içi sınav sisteminin geliştirilmesi hedeflenmiştir.