Akademisyenlerimizden Kazakistan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlığının 30. Yılına Armağan

19 EKİM 2021

Üniversitemiz akademisyenleri tarafından iki cilt halinde hazırlanan büyük boy Kazak Türkçesi – Türkiye Türkçesi (1133 sayfa) ve Türkiye Türkçesi – Kazak Türkçesi (1114 sayfa) Sözlükleri Türk Dil Kurumu tarafından yayımlandı. İnsani Bilimler Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayabek Bayniyazov hazırladıkları sözlükleri Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber’i makamında ziyaret ederek hediye etti. Türkiye Türkçesi – Kazak Türkçesi Sözlüğü Prof. Dr. Ayabek Bayniyazov, Dr. Janar Bayniyazova ve Doç. Dr. Kenan Koç tarafından hazırlandı. Kazak Türkçesi – Türkiye Türkçesi sözlüğü ise Doç. Dr. Kenan Koç, Prof. Dr. Ayabek Bayniyazov ve Vehbi Başkapan tarafından hazırlandı. Sözlüklerde Kazak Türkçesi ve Türkiye Türkçesinde yaygın olarak kullanılmakta olan sözcüklerin tamamına yer verilmesine gayret gösterilmiştir. Kazakistan ve Türkiye sözlükçülük geleneğinin tecrübe ve birikimlerini birleştirmeye çalışıldığı bu eser, Kazak Türkçesi ve Türkiye Türkçesinin zaman içerisinde türetme ve diğer yollarla kazandığı kelimeler ile başka dillerden aldıkları kelimeleri, çeşitli bilim, spor, sanat vb. sahalarındaki terimleri de kapsamaktadır. Böylece her iki sözlük de bu hâliyle Kazak ve Türkiye Türklerinin kültür hayatını ve özellikle zengin etnografyasını tüm yönleriyle yansıtmaktadır.