“Yunus Emre ve Türkçe Yılı’’ Çevrimiçi Konferansı Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi

04 HAZİRAN 2021

Türk dilinin ve medeniyetinin köklü dinamiklerinden olan Yunus Emre’nin vefatının 700. yılı sebebiyle 2021 yılı, UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alındı. Bu kapsamda 30 Ocak 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Genelge ile 2021 yılı Cumhurbaşkanlığımız tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edildi. Ardahan Üniversitesi olarak yurt içinde ve dışında düzenlenecek etkinliklere katkı sağlamak amacıyla Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün katkılarıyla Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı öğretim üyelerimizden Dr. Öğr. Üyesi Fatih Şayhan tarafından “Yunus’u Anlamak” konulu çevrimiçi konferans düzenlendi. Yunus Emre’nin şiirlerinin onun bilinç dünyasını şekillendiren “düşünsel çevre” üzerinden okunması gerektiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Şayhan, Yunus’u anlamak için özelde 13-14 daha genelde ise Yunus’un arka plan kültürünü oluşturan 10-14. yüzyıl Anadolu coğrafyasına bütüncül düzlemde bakmak gerektiğini vurguladı. Dr. Öğr. Üyesi Şayhan, Yunus’un yaşamış olduğu dönemde, çağdaşlarının aksine -değişenin aktarıcılarının- varlık alanına yaptığı tehditlere karşı korunma ve bireysel anlamda aşkın değerlerine ulaşabilme yolunda en önemli tarihsel varlık alanı olan Türkçe sayesinde evrensel bir konuma ulaştığını ve görünenin ötesinde görünmeyen hakikatin arayıcısı olduğunu ifade etti.