Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

Rektörümüz STK’lar ile Buluştu

 14 TEMMUZ 2020

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, daha önceden başlayan ve devam eden bilgilendirme toplantıları çerçevesinde, ilimiz STK’ları ile bir araya geldi. Yenisey Konukevi’nde düzenlenen değerlendirme toplantısına Belediye Başkanı Faruk Demir, Ardahan Barosu Başkanı Av. Osman Nuri Yıldız, İl Genel Meclis Başkanı Murat Dalambay, Ak Parti İl Başkanı Hakan Aydın, MHP İl Başkanı Hülya Davutoğulları, Göle Belediye Başkanı İlhan Gültekin, Çıldır Belediye Başkanı Kemal Yakup Azizoğlu, Posof Belediye Başkan Vekili Köksal Seyhan, Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Soner Görmüş, İlim Yayma Cemiyeti İl Başkanı ve Büro-Memursen Başkanı Ferman Güler, Eğitim Bir-Sen Üniversite Temsilcisi Erhan Aksakal, Kızılay Şube Başkanı Ahmet Ballı, İşçi Temsilcisi Başkanı İsmet Yıldız, Türk Eğitim-Sen Üniversite Temsilcisi Harun Aslantürk, Ardahan Türk Ocağı Başkanı Mirza Polat, Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İl Başkanı Fatih Koç, THK Ardahan Şubesi Başkanı Temel Avşar, Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yüksel Küçük, Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, İşadamı ve Ardahan Üniversitesini Kalkındırma Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Çağrı Öztürk, Türk-İş-TESKOP Üniversite Temsilcisi Kürşat Bozkır, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yıldız, Genel Sekreter Vekili ve Hukuk Müşaviri Öğr. Gör. Kubilay Aras, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Havva Vanlı, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Öğr. Gör. Yaşar Öztürk, Basın ve Halkla İlişkiler Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Fatma Betül Görücü ve Üniversitemiz Avukatı Muhammed Ağdağ katıldı.

“Son dört yılda öğretim elemanı sayısındaki artış %25 olmuştur.”

Toplantı, Üniversitemizin akademik ve fiziki durumu ile biten ve devam eden projeleri içeren sunumla başladı. Rektörümüz sunumunda, son güncel rakamlarla, akademik ve idari kadromuz hakkında bilgi verdi; “Göreve başladığımız 2017 Ocak ayını baz alarak ifade edecek olursak, son dört yıl içerisinde kadrolarımızdaki sayılar şu şekildedir:

 

2017

2020

Erkek

Kadın

Toplam

Erkek

Kadın

Toplam

Prof. Dr.

10

-

10

18

2

20

Doç. Dr.

13

2

15

15

2

17

Dr.Öğr.Ü.

56

32

88

62

34

96

Öğr. Gör.

53

26

79

75

43

118

Arş. Gör.

48

30

78

50

37

87

Arş. Gör. (ÖYP)

5

5

10

5

5

10

Yab.Öğr.E.

2

5

7

3

8

11

TOPLAM

187

100

287

228

131

359

 

2017 yılında 287 olan toplam öğretim elemanı sayımız, 2020 yılında 359’a yükselmiştir. Son dört yıl içindeki artış %25 olmuştur. 2020 içinde çıkılacak ilanlarla birlikte, yıl sonuna kadar bu sayı 400’e yaklaşacaktır. İdari personel sayımız ise 2017 yılında 155 iken, şu anda 341’dir.

“Son dört yılın öğrenci sayılarındaki değişimi de sizinle paylaşmak isterim.”

Son dört yıldaki öğrenci sayılarımız

Son yıllarda ülkemizde açılan çok sayıda yeni üniversitenin sabit pastadan pay almaya çalışmasına karşılık Üniversitemiz, özellikle tercih edilen yeni bölümler açarak, büyümesini devam ettirmiştir. Üniversitemizde halihazırda öğrenim gören 10 farklı ülkeden 182 uluslararası öğrenci bulunmaktadır.

Rektörümüz, son dört yılda üniversitemizde aktif (öğrenci alımına açık) bölüm ve programlara ilişkin sayısal verileri konuklarıyla paylaştı.

Aktif Programlar

“Üniversitemiz aktif program bazında %80 büyümüştür.”

Rektörümüz, aktif programlar bazında Üniversitemizin %80 büyüdüğünü söyleyerek, son dört yılda 29 yeni bölümü bünyemize kattığımızı vurguladı. Yüksek lisans ve doktora programlarımızdaki büyüme oranının ise %300 olduğunu belirten Rektörümüz, Fen ve Sosyal Bilimler Enstitülerini birleştirilerek Lisansüstü Eğitim Enstitüsü kurulması sayesinde Üniversitemizde yeni yüksek lisans ve doktora programlarının açılabilmesinin mümkün hale geldiğini söyledi. Ayrıca; “İlahiyat Fakültesine geçen on yıllık sürede öğrenci alınmamıştı. İlk defa öğrenci aldık. Çıldır MYO’da bütün bölümler kapanmıştı, iki yeni bölüm açarak fiilen kapalı olan okulu yeniden açtık. Üniversitemiz için çok önemli olan Sağlık Bilimleri Fakültesini kurduk ve ilk defa bu yıl öğrenci alacağız.” dedi.

Üniversitemizin diğer üniversitelerle karşılaştırmasını da yapan Rektörümüz, üniversiteleri sıralayan ve ülkemizin tek resmi kurumu olan ODTÜ URAP verilerine dayanarak şu bilgileri paylaştı. Rektörümüz: “URAP (University Ranking by Academic Performance), ODTÜ’de kurulan ve 2012 yılında beri dünyadaki ve ülkemizdeki üniversiteleri sıralayan resmi bir kurumdur. Bu kurumun yaptığı sıralamalar dünya çapında kabul gören geçerliliğe sahiptir. Üniversitemizin herkesin kabul ettiği bu kurumun verilerine göre durumunu sizlerle paylaşmak isterim. 2012 yılından bugüne kadar Üniversitemizin bütün devlet üniversiteleri arasındaki yeri açık ve net olarak görülmektedir. 2016-2020 yılları arasında üniversitemiz 22 basamak yükselerek 166 üniversite arasında 137. sırada yer almıştır. Bu yükselme trendi kararlı olarak devam etmektedir.” dedi.

YILLAR

SIRALAMA

2012-2013

123. (125 Üniversite arasında)

2013-2014

124. (125 Üniversite arasında)

2014-2015

122. (127 Üniversite arasında)

2015-2016

125. (130 Üniversite arasında)

2016-2017

118. (125 Üniversite arasında)

2017-2018

131. (148 Üniversite arasında)

2018-2019

137. (157 Üniversite arasında)

2019-2020

137. (166 Üniversite arasında)

Devlet Üniversiteleri sıralaması (2012-2020)

Uluslararası dergilerde yayınlanan makale sayımız son dört yılda %230 artarak 36’dan 83’e çıkmıştır.

Fiziksel Ortamın İyileştirilmesi

İnşaat yatırımlarımız hakkında bilgi veren Rektörümüz son dört yıl içerisinde yapılanları özetle şöyle sıraladı:

Rektörümüz: “Çok amaçlı spor kompleksimiz içinde yer alacak olan Öğrenci Yaşam Merkezimiz bu yılın sonuna kadar bitecek. Üniversitemiz öğrencilerinin özlemle bekledikleri yaşam merkezimiz hayata geçiyor inşallah. İçinde yüzme havuzu, voleybol ve basketbol sahaları, sinema, kafeterya, sağlık merkezi, bowling ve fitness salonu, çarşı ve daha birçok bileşen olacak. Kreş ve Anaokulu bu yıl öğrenci alacak. Bölgenin en modern anaokulu ve kreşi kampüsümüz içinde olacak.” dedi.

Bilimsel, Sosyal  ve Kültürel Etkinlikler

Rektörümüz, bilimsel ve kültürel faaliyetlerimize verdiğimiz öneme vurgu yaparak, son 4 yılda 600’den fazla bilim insanının Üniversitemiz tarafından düzenlenen etkinliklere katılım sağladığını, Ardahan’ın yakın tarihine ışık tutacak 100. Yılında Uluslararası Ardahan Kongreleri Sempozyumu ile birlikte çok sayıda kongre, konferans, çalıştay, konser gibi sosyal ve kültürel etkinlikler yapıldığını belirtti.

2019 yılında değerli Ardahanlı hemşehrilerimizin öncülüğünde Ardahan Üniversitesini Kalkındırma Vakfının kurulduğunu ifade eden Rektörümüz, Vakfın önemli bir amacına değinerek; “Başarılı öğrencilere burs vererek, bu öğrencileri Üniversitemize çekmek istediğimizi bunun için Üniversitemizde bu yıl ilk defa öğrenci alacak olan Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümüne kayıt yaptıran ilk 20 öğrenciye Ardahan Üniversitesini Kalkındırma Vakfı tarafından ayda 400 TL burs verileceğini” söyledi.

Gezegen Evi projemizle ilgili olarak Rektörümüz şu sözlere yer verdi: “Üniversite olarak şehir merkezinde kuracağımız Gezegen Evi projemizin ihalesine çıktık. Şehirdeki Sürekli Eğitim Merkezi binamızın yanında yer alacak olan bu yapıyı Eylül ayı sonuna kadar bitiriyoruz inşallah. Bu proje bittiğinde Türkiye’de sadece büyük birkaç ilde bulunan Gezegen Evi şehrimizde de olacak. Özellikle orta okul ve lisede okuyan Ardahanlı gençlerimizi düşünerek yaptığımız bu proje, gençlerimizin eğitimine büyük katkı sağlayacak. Bu gençler yarın belki uzay mühendisi olmaya karar verecekler.”

Yapılması Planlanan Projeler

Rektörümüz planlanan diğer projelerimizi ise şöyle sıraladı: “Yalnızçam Yaz\Kış Sporları Merkezi, Merkezi Kütüphane, Meslek Yüksek Okulu Binası ve ARÜ Vakfı Koleji (İlk, Orta ve Lise) projelerimizin hayata geçmesi ile Ardahan’da eksikliği hissedilen önemli projeler tamamlanmış olacaktır.”

Rektörümüz: “Temel amaçlarımızdan birisi de Ardahan Üniversitesini tarım ve hayvancılık alanında Türkiye’nin AR-GE Merkezi yapmaktır. Bu amaçla, gelişmiş bir üniversitenin Teknokentiyle görüşmelerimiz devam ediyor. Tarım ve Hayvancılık Bilimleri Enstitüsünün kurulmasını takiben önemli adımlar atacağız. Bu adımlar; merkezde Hayvan Hastanesi, Posof’ta Arıcılık Ürünleri ve Ana Arı Yetiştirme Merkezi, Göle’de Büyükbaş Hayvan Yetiştirme ve Irk Islahı Merkezinin kurulması şeklindedir. Ayrıca Çıldır’da Su Sporları ve Dalış Eğitimi Merkezini de kuracağız” dedi.

“Şehrimizdeki ve bölgemizdeki gençlerin tek çıkış yolu iyi eğitim almalarıdır” diyen Rektörümüz, bu amaçla Eğitim Fakültesi ve Spor Bilimleri Fakültesinin açılması için YÖK’e başvuru yapılacağını söyledi.

"Şehrimizi ve Üniversitemizi Yıpratma Girişimlerine Karşı Mücadelede Karalıyız."

Son günlerde basında çıkan ve Üniversitemizi hak etmediği şekilde anlatan, yalan yanlış; hiçbir somut delile dayanmayan, iftiralarla dolu açıklamalara da değinen Rektörümüz; “Ardahan Üniversitesinde görevini layıkıyla yapan idari ya da akademik kadrodan hiçbir kişi baskıya maruz kalmamıştır, kalmaz da. Eğer bunun aksi bir durum var ise bütün sendika yetkililerimiz buradalar, kalkıp buna itiraz edebilirler. Ancak herkes şunu bilsin ki kanunlara aykırı, akademik etiğe ve bilim insanına yakışmayacak işlerin peşinde olanlar hakkında gerekenleri yapmaktan asla geri durmayacağız. Üniversitede istedikleri gibi at koşturamayan bazı sicili bozuk zavallılar hakkında, kanunlar çerçevesinde gerekenler yapılıyor ve yapılmaya devam edecektir.” dedi.

Rektörümüzün sunumunun ardından söz alan Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Sayın Değerli Rektörüm, çok değerli hemşehrilerim, öncelikle böyle bir toplantıyı düzenlemiş olmanızdan, kendinize olan özgüveninizle birlikte bilgi akışını sağlamış olmanızdan dolayı çok teşekkür ediyorum. Üniversitemizin çalışma ve projelerini takip ediyoruz. Bir üniversitenin başarısı uluslararası arenadaki yayın sayısına bakarak anlaşılır. Bakınız Üniversitemizin uluslararası yayın sayısı 36’dan 83’e yükselmiş.

Maalesef kendi istek ve taleplerini karşılayamadığı anda hiçbir doğruluk, dürüstlük aramadan sorun üreten insanlar var. Bu yanlışlara karşı gerekli tepkiler gösterilmelidir. Ben bir Belediye Başkanı olarak bu konuları tasvip etmiyorum. Ardahan’ın marka değerine zarar verecek söylemlere karşı kesinlikle tavizimiz yoktur. Ardahan’a zarar verecek her türlü davranışın, şahsımın bütün siyasi hayatını bitirse dahi karşısında oldum, olacağım. Biz Ardahanlılar memleketimizin sürekli daha iyi yerlere gelmesi için çalışmalıyız ki şehrimize olan talep artsın.

1992 yılında 186.000 nüfus ile il olmuşuz, bugüne baktığımızda ise 97.000’e düşmüşüz. Bu düşüşün nedenini herkesin durup düşünmesi lazım. Ben ilimizin geleceğinden umutluyum. Ancak Sayın Rektörümüzün de açıkça ifade ettiği gibi yalan haber yaparak çamur atmaya çalışan güruh, kötü algıya sebep olmaktadır. Oluşturmaya çalıştıkları bu kötü algıya mutlaka sizlerin de karşı çıkması lazım, hep birlikte karşı çıkmalıyız. Bir insanın memleketi, siyasi görüşü değildir önemli olan, bulunduğu göreve sağladığı katma değerdir. Bazılarının herhangi bir yaptırımla karşılaşmayacağını düşünerek yaptığı fütursuzca açıklamalar, ilimiz adına bir sorundur. İlimin marka değerine zarar verilmesine müsaade etmiyorum, etmeyeceğim. Sizlerden de ricam, doğrunun yanında olalım, yanlış yapana da gerekli tepkiyi gösterelim.”

Belediye Başkanının konuşmasını müteakiben STK, sendika ve siyasi parti temsilcileri tarafından Rektörümüze sorular soruldu, temenniler dile getirildi.