Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

Sağlık Çalışanlarına Özel Yüz Koruyucu Maske Üretimine Başladık

 

 01 NİSAN 2020

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi-nin, Koronavirüs (COV1D-19) salgınının ülkemizdeki yayılımını sınırlandırmak amacıyla çeşit-li kararlar almasının ardından Üniversitemizde de önlemler artırıldı.
Türkiye’de görülen ilk Koronavirüs vakasının tespit edildiğinin açıklanmasının ardından Üni-versitemizde bir eylem planı hazırlayarak uygulamaya başladı. Bu kapsamda; üniversite yerleş-kelerindeki fakülteler, yüksekokullar, meslek yüksekokulları ile lojmanlar, otobüs durakları, güvenlik noktaları, kütüphaneler, okuma salonları, yemekhaneler, sosyal ve kültürel alanlar ile spor tesisleri ve personel servislerinde temizlik ve dezenfeksiyon çalışmaları sürüyor.

Üniversitemiz, Yeni Tip Koronavirüs (COVID-19) salgınıyla mücadelede büyük özveri gösteren değerli sağlık çalışanlarının ihtiyaç duyduğu koruyucu maskeleri 3D yazıcıda üretmeye başladı. Yaklaşık 2,5 saatte 1 adet siperlik ürettiğimiz bilgisayar laboratuvarında haftada 100 adet yüzü koruyan (face-shield) maske üretmeyi hedeflemekteyiz. Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Bayğın’ın verdiği bilgilere göre; üretilen ilk 20 siperlik Ardahan Devlet Hastanesi sağlık çalışanlarına ulaştırılmış olup, üretim aralıksız olarak devam etmektedir. Dr. Öğr. Üyesi Bayğın, koruyucu maske üretiminin 1 saate indirilmesine ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirterek, Ardahan Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (ARÜSEM) bulunan ikinci 3D yazıcının da devreye alınarak sağlık çalışanlarının taleplerini hızlı bir şekilde karşılamayı amaçladıklarını ifade etti.