BOUN “Açık Ders” Serisi Üniversitemizin Katkılarıyla Ardahan’da Başladı

9 MART 2020

Boğaziçi Üniversitesi’nin güncel konuları tartışmak ve akademik bilgi birikimini toplumla paylaşma amacıyla düzenlediği “Açık Ders” seminer serisi Ardahan’da başladı. Üniversitemiz ile Ardahan Belediyesi’nin katkılarıyla ve Tekfen Holding desteğiyle Ardahan Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demirci, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, akademik-idari personelimiz, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.  Açık dersi, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz, “İklim Değişikliklerinin Dünyaya ve Türkiye’ye Etkileri” konu başlığıyla verdi. Prof. Kurnaz’ın konuşmasından önce Rektörümüz kürsüye teşrif ederek kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Rektörümüz konuşmasında şunları kaydetti: “Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan ile bir araya geldiğimizde kendisinde Açık Ders serisinin Ardahan’da gerçekleştirilmesini talep ettim. Sağ olsun kendileri talebimizi olumlu karşıladı ve şu an “Açık Ders” serisinin ilkini gerçekleştiriyoruz. İlk dersin ardından Açık Ders serisi; 30 Mart Pazartesi günü Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Neşe Bilgin’in “Şu Mikrobun Ettikleri” başlıklı dersiyle ve 13 Nisan Pazartesi günü Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Feyza Çorapçı’nın “Çocuk ve Hikâyeler: Birlikte Okumanın Gücü,” başlıklı dersiyle devam edecek.  Bu etkinlikle amacımız;  akademik bilgi birikimini toplumla paylaşmak ve bu şekilde bilinçli bir toplum oluşmasına katkı sağlamaktır. Üniversitemiz öğrencilerini özel sektörle buluşturmak amacıyla Erzurum’da düzenlenen Doğu Anadolu Kariyer Fuarı’na (DAKAF’20) katıldık. 100 öğrenci ve birçok birimden akademisyenimizin yer aldığı fuarı bir günde 30 bin öğrenci ziyaret ederek 400’e yakın firmayla tanışma fırsatı buldu. Üniversitemizin ve şehrimizin kalkınması için birçok alanda farklı projeler üretiyoruz. Katı atık projemiz bunlardan sadece birisidir. Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte geliştirdiğimiz “Ardahan Katı Atık Projesi” için Eylül ayı içerisinde bilgilendirme toplantısı düzenleyeceğiz”.  Rektörümüzün konuşmasını tamamlamasının ardından Prof. Dr. Levent Kurnaz “Açık Ders”te şunları anlattı: İklim değişikliği için alınacak önlemler arasında; uzun mesafeli seyahatlere çıkmamak, tatil planlarımızı araba, otobüs ya da trenle ulaşabileceğimiz yerlere göre yapabiliriz. Gelişmişlik otoyol ve uçak olarak algılanıyor ancak karbon salınımlarını azaltmak için tren hatlarını da geliştirmek gerekli. Basit önlemler almanın yanında günlük yaşantımızı da iklim değişikliğinin bilincinde olarak sürdürmemiz gerek. İklim krizi gelecekte Türkiye’yi kesinlikle etkileyecek. Türkiye’de alt yapı konusunda yapılması gereken çok şey var. İstanbul’da suyun yüzde 20-30 arasını kaçaktan dolayı kaybediyoruz, bunları düzeltmek bizim elimizde. 35-40 yıl sonra iklim krizinin etkileri o kadar çok artacak ve kötüleşmeye başlayacak ki günlük hayatımızda bu etkileri önemli bir faktör olarak hesaplamak zorunda kalacağız. Karbon dioksit kotalarını üretim üzerine değil de tüketim üzerine koyacak olursak dünyada iklim adaletini sağlamak yolunda ciddi bir adım atabiliriz”. Açık Ders” seminer serisi Ardahan programı 30 Mart Pazartesi günü Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Neşe Bilgin’in “Şu Mikrobun Ettikleri” başlıklı dersiyle ve 13 Nisan Pazartesi günü Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi, Prof. Dr. Feyza Çorapçı’nın “Çocuk ve Hikâyeler: Birlikte Okumanın Gücü,” başlıklı dersiyle devam edecek.