“Modern Azerbaycan’ın Mimarı – Haydar Aliyev” Konulu Konferans Düzenlendi

10 ARALIK 2019

Üniversitemiz ve Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosluğu ortaklığında, “Modern Azerbaycan’ın Mimarı – Haydar Aliyev” konulu konferans düzenlendi. Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Vali Yardımcısı Salih Kalkan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şakir Aydoğan, İl Milli Eğitim Müdürü Fikret Çerkezoğlu, Ardahan Belediye Başkan Yardımcısı Murat Hayhan Zorba, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mustafa Morkoç, Ardahan SGK İl Müdürü Aziz Boz, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Üniversitemiz akademik-idari personeli ile öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Haydar Aliyev’i anlatan kısa film gösterimiyle devam etti. Film gösteriminin ardından Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’i anlattı. Haydar Aliyev’i Azerbaycan tarihi yazan ulu önder olarak tanımlayan Başkonsolos Guliyev, Aliyev’in Türklük adına birçok önemli faaliyet yürüttüğünü ifade etti. Türk halkı ile Azerbaycan halkını iki devlet tek millet olarak gördüğünü belirten Başkonsolos, Azerbaycan’ın güçlenmesindeki en büyük etkenlerden birinin Türkiye olduğunu söyledi. Bakü-Tiflis- Ceyhan Petrol Boru Hattı, TANAP, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı projeleriyle birlikte Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın uluslararası arenada önemli birer aktöre dönüştüğüne dikkat çeken Guliyev, Cumhurbaşkanınınız Recep Tayyip Erdoğan’ın tecrübelerinden mutlaka yararlanılması gerektiğini belirtti. Başkonsolos Nuri Guliyev’in konuşmasının tamamlamasıyla birlikte kürsüye Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber teşrif etti. Konuşmasına merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’i anarak başlayan Rektörümüz şunları kaydetti: “ Sevgili gençler her seferinde dile getirdiğim gibi; bu ülkenin ve Azerbaycan’ın geleceği sizlersiniz. Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın kaderi ortak yazılmıştır.

Rektörümüz, “Türkiye Cumhuriyeti büyük bir mirasın bakiyesidir”

Türkiye Cumhuriyeti’ni büyük bir mirasın bakiyesi olarak tanımlayan Rektörümüz, Türkiye’ye umut bağlayan birçok devletin olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin gönül coğrafyasının, fiziki coğrafyasından çok daha geniş olduğunu ifade Rektörümüz, ülkemizin umut filizlerini yeşertmek için canla başla çalıştığını belirtti. Azerbaycan’ı “kültür ocağı” olarak niteleyen Rektörümüz, Azerbaycan’a yakın bir coğrafyada konumlanan Ardahan Üniversitesi’nin; Türkiye ile Azerbaycan arasında köprü vazifesi görmesi gerektiğini vurguladı. Konuşmaların ardından Rektörümüz, Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev’e teşekkür belgesi takdiminde bulundu. Toplu fotoğraf çekilmesinin ardından misafirler, öğrencilerle birlikte Üniversitemiz kantininde bir süre sohbet etti.