98. Yılında İstiklal Marşı ve Milletin Sesi Mehmet Akif’i Anma Programı” Düzenlendi

12 MART 2019

Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından, İstiklal Marşı’nın kabulünün 98. Yıl dönümü ve şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolasıyla program düzenlendi. Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şakir Aydoğan, akademik-idari personel ile öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Üniversitemiz akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Suat Vural gerçekleştirdi. Dr. Öğr. Üyesi Vural, şair Mehmet Akif Ersoy’un milli mücadele ruhunun tüm Anadolu’ya yayılmasında önemli katkılar sağladığını belirterek, milli şairimizin bu anlamda Türk milletinin hem sesi hem de vicdanı olduğunu söyledi. Panelist Doç. Dr. Tamilla Aliyeva, “ Mehmet Akif’ten Hüseyin Cavid’e İstiklal Ülküsü” başlıklı konuşmasında, Azeri şair Hüseyin Cavit’in Mehmet Akif Ersoy’dan etkilendiği belirterek, her iki şairin kurtuluş mücadelesi verme noktasında halka ilham kaynağı olduklarını ifade etti. Doç. Dr. Abdullah Mohammadi ise, “Mehmet Akif’ten Muhammed İkbal’e Milletin Sesi” başlıklı konuşmasında, hem milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un hem de Pakistanlı milli şair ve fikir adamı Muhammed İkbal’in batılı devletler tarafından işgale uğrayan vatanlarını, İslam’ı ve Müslümanlığı kurtarmaya çalışmak için büyük uğraşlar verdiğinin altını çizerek, batının sadece ilmine, milletimizin ise faziletine her zaman inanmamız gerektiğini belirtti.  Panelin kapanış bölümünde konuşan Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber şunları kaydetti: “ Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kaleminden çıkan ölümsüz eseri İstiklal Marşı milli mücadelenin sembolü olmuştur. İstiklal Marşı’mız, bağımsızlığımıza ve vatanımızın bölünmez bütünlüğüne göz dikenlere karşı verilebilecek en güzel cevaptır. Geleceğimizin ve hürriyetimizin teminatı olan siz gençlere, “bir derdiniz” olsun diyorum ve bu derdinizin, “ülkemizin geleceği” olsun istiyorum” şeklinde konuştu. Rektörümüz sözlerini, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un Safahat adlı eserinden, ‘‘Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez; toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez’’ manzumesiyle bitirdi. Program, katılımcılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.