“ARÜ’de Kış Söyleşileri” Devam Ediyor

28 ŞUBAT 2019

Üniversitemiz tarafından düzenlenen ve bilimsel, akademik birçok konunun sohbet ortamında ele alındığı, “ARÜ’de Kış Söyleşileri” dizisinin bu hafta 6’cısı gerçekleşti. Kampüs Cami Şark Köşesinde gerçekleştirilen söyleşiye; Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şakir Aydoğan, Ardahan İl Müftüsü Ramazan Pehlivan ile akademik ve idari personel katıldı. İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye Akça’nın konuşmacı olarak katıldığı programın bu haftaki konusu, “Türkiye’nin Bilim Politikası” oldu. Söyleşide, Türkiye’de bilim alanında uygulanan temel politikalar, mevcut durum, üniversite sıralamaları ve yayın karnesine ilişkin konular ele alındı. Dr. Öğr. Üyesi Akça, Türkiye’nin bilim politikası tarihi incelendiğinde, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) bu alanda faaliyet gösteren en eski kurum olduğunu dile getirdi. Akça, bilim insanlarına yönelik olarak;  Ar-Ge’ye doğrudan devlet teşviki, Ar-Ge harcamalarının vergiden düşürülmesi ve patent başvurusuna yönelik teşvikler gibi birçok kolaylığın sağlandığını ancak nicelikten çok niteliğe önem verilmesi gerektiğini belirtti. Bilimsel yayın üretkenliği sıralamasında, gelişmiş ülkelere kıyasla alt sıralarda olduğumuzun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Akça, katma değeri yüksek ürün ve süreç üretmemiz gerektiğini belirtti.