Ardahan’ın Üst Düzey Bürokratları, Akademisyenlerimizle Bir Araya Geldi

20 ARALIK 2018

Üniversitemiz tarafından düzenlenen, “ARÜ’de Kış Söyleşileri” dizisinin ikincisi dün Üniversitemiz Cami Altı Şark Köşesi’nde gerçekleşti. Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber’in ev sahipliği yaptığı söyleşiye; Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, Ardahan Cumhuriyet Başsavcısı Koray Kesgin, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şakir Aydoğan, Ardahan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Çetin Demirci, Ardahan KOSGEB İl Müdürü Ramazan Sivri, diğer il protokolü üyeleri ile akademisyen ve idari personelimiz katıldı. Sohbet şeklinde gerçekleşen kış söyleşileri dizisinin bu haftaki konuşmacısı, Üniversitemiz akademisyenlerinden Prof. Dr. Gülsün Evrendilek oldu. Prof. Dr. Evrendilek,  “Gıda Güvenliği Konsepti: Güncel Sorunlar ve Yeni Eğilimler” konu başlığı altında bir konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Evrendilek, gıdaların raf ömrünü uzatmak için kullanılan koruyucu maddelerin insanlığı sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirterek, gıda sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan denetimlerin arttırılması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Evrendilek, gıda mahsullerini yetiştirme aşamasında tarla ve seralarda istenmeyen bitkilerle yapılan zirai mücadelede kullanılan,“Herbisit” ve “Pestisit” lerin yasal sınırın çok üzerinde kullanıldığını ve bunların olumsuz etkilerini insan vücudunda, insulin direncine bağlı olarak şeker hastalığı ve karaciğer hastalıkları şeklinde görüldüğünü belirtti. Uluslararası ticaretin ve taşımacılığın özellikle son yirmi yılda hızlı bir gelişme gösterdiğini ve bu gelişmeye bağlı olarak, hayvansal ve bitkisel gıda ürünlerin tüm dünyada mobil hale geldiğini söyleyen Prof. Dr. Evrendilek, kendi coğrafyamızda görülmeyen bir hastalığın, ihraç edilen ürünler vasıtasıyla görülme olasılığının artmaya başladığını belirtti. Son olarak Prof. Dr. Gülsün Evrendilek, sağlıklı beslenmenin ve hazır yiyeceklerden uzak durmanın, yaşam kalitesini arttırdığını ve bu kurala her zaman uymamız gerektiğini ifade etti. Keyifli sohbetin ardından söyleşi, iki hafta sonra aynı gün, yer ve saatte tekrarlanacağı belirtilerek, sona erdi.