“Atatürk ve Türk Dünyası” Konulu Panel Düzenlendi

28 KASIM 2018

Üniversitemiz İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri Bölümü tarafından, kültürel ve bilimsel etkinlikler kapsamında  “Atatürk ve Türk Dünyası” konulu panel düzenlendi. Nazım Hikmet Konferans Salonu’nda gerçekleşen panele, akademik-idari personel, meslek kuruluş temsilcileri ile öğrenciler katıldı. Üniversitemiz akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Mayrambek Orozobayev’in oturum başkanlığını yaptığı panelde; Dr. Öğr. Üyesi Nina Petrovici ve Dr. Öğr. Üyesi Erdal Aydoğmuş konuşmacı olarak katıldılar. İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından ilk sözü, Dr. Öğr. Üyesi Erdal Aydoğmuş aldı. Aydoğmuş, Ulu Önder Atatürk’ün Türk Dünyası ile ilgili yaptığı çalışmalardan bahsederek, Atatürk’ün amacının; ortak kültür ve dil doğrultusunda, Türkiye dışındaki Türklerle bütünleşmek olduğunu söyledi.  Dr. Öğr. Üyesi Mayrambek Orozobayev, Atatürk ile ilgili olarak, “felaket zamanında halkını kurtaran önder” deyimini kullanarak, Ulu Önder’in Türk diline yaptığı katkıları anlattı. Panelde son olarak kürsüye çıkan, Dr. Öğr. Üyesi Nina Petrovici, “Atatürk ve Gagauz Türkleri” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Gagauz Türkleri’nin eğitim ve kültür alanında, 18. yüzyıl Osmanlı döneminden günümüze kadar geçirdiği evreleri anlatan Petrovici, Atatürk zamanında Türk-Romen dostluğunun en yüksek seviyeye ulaştığını belirtti. Panel, konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.