25.10.2018

Rektörümüz, YÖK’ün Uluslararası Proje Lansmanı’na Katıldı

Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, YÖK (Yükseköğretim Kurulu) tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Proje Lansmanı: “Ortadoğu’da Akademik Mirası Koruma Projesi” toplantısına katıldı. Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde gerçekleştirilecek olan “Ortadoğu’da Akademik Mirası Koruma Projesi”, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’ın teşrifleri ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın başkanlığında, YÖK’te düzenlenen toplantıyla basına tanıtıldı. Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan koordinatörlüğünde yürütülen proje ile Orta Doğu’da, Körfez Savaşıyla başlayan ve günümüze kadar devam eden savaşlar nedeniyle zarar gören tarihi bilim merkezlerinin, akademik mirasın, bilim dünyasına yeniden kazandırılması ve korunmasının amaçlandığı belirtildi. YÖK tarafından yapılacak olan proje, Amerika’da gerçekleştirilecek olan paneller eşliğinde başlayacak ve hazırlanacak kapsamlı videolar sayesinde tüm dünya kamuoyunun bilgilendirilmesi sağlanacak. Çeşitli üniversitelerden birçok akademisyenin katıldığı toplantıda, TRT tarafından hazırlanan ve savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan bilim insanları ve öğrenciler ile gerçekleştirilen röportajların yer aldığı videolar kamuoyu ile paylaşıldı. Dünyanın en eski medeniyetlerine yüzlerce yıl ev sahipliği yapmış olan Orta Doğu’nun önemine dikkat çeken YÖK Başkanı Saraç, İslamiyet’in yayılışıyla birlikte o dönemde bölgenin bilim alanında yaptığı çalışmalarda büyük artış yaşandığının bilgisini aktardı. YÖK Başkanı, Musul, Şam, Rakka gibi önemli bilim ve ilim merkezlerinde yer alan üniversitelerin, külliyelerin, kütüphanelerin yıllarca süren savaşlar nedeniyle kaybolmaya yüz tuttuğunu belirterek, insanlığın ortak mirası olan bu merkezlerin onarılarak, hizmete yeniden kazandırılmasının bilim dünyası için çok önemli olduğunun altını çizdi. 2023 hedefleri doğrultusunda büyük Türkiye için gerçekleştiren ve gerçekleştirilmeye devam eden projeleri anlatan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay, bu doğrultuda bilimsel mirası korumak için, “Ortadoğu’da Akademik Mirası Koruma Projesi”ni başlattıklarını ifade ederek, bu sayede Orta Doğu’yu geçmişte sahip olduğu “İlim ve Bilim Merkezi” unvanına yeniden kavuşturmayı amaçladıklarını belirtti. Toplantı, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’a kendisinin hazırlamış olduğu, Âşık Paşazâde’nin “Osmanoğulları’nın Tarihi” adlı eseri takdimi ve Sayın Fuat Oktay’ın katkılarından dolayı TRT, Anadolu Ajansı (AA) ve Türk Hava Yolları (THY)  yetkililerine teşekkür plaketi vermesiyle sona erdi.