Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

14 ARALIK 2016 

ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ

PROF. DR. ARDIÇ UYKU VE UYKU 

HASTALIKLARINI ANLATTI

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu tarafından düzenlenen uyku ve uyku hastalıkları konferansında, Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu Yüksekokul Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Ardıç, uyku probleminin stres, yoğun iş hayatı, uyku koşullarının uygunsuzluğu gibi nedenleri olabileceği gibi solunumsal faktörlerin de uykuyu etkileyen en büyük sebeplerden olduğunu belirterek, problemin çözümü için yatak odası koşullarının bireye uygun olması gerektiğini ifade etti. 

ARÜ İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Nazım Hikmet Konferans Salonu’nda gerçekleştiren konferansa Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Vesile Düzgüner, Ardahan Sağlık Müdürü Dr. Ulaş Şentürk ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Yrd. Doç. Dr. Vesile Düzgüner konferans öncesinde konuşmacı Prof. Dr. Sadık Ardıç’ın hayatı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. ARÜ Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu Yüksekokul Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Ardıç, uykunun bütünlüğünü bozan her türlü faktörün uyku problemi olarak algılanabileceğini dile getirerek, "Çevresel faktörler, bireyin yaşadığı ortamda istenmeyen bir gürültü, ışık azalması- çoğalması, ısı artışı-azalması gibi faktörlerdir. Uykunun sağlıklı olması için uykuda ki sürenin kesintisiz olarak sürdürülmesi gerekir. Kesintisiz uyku bireyin hem zihnen hem de beyninin zinde kalmasını sağlar" dedi. Prof. Dr. Ardıç, solunumsal uyku bozukluklarının oluşturduğu komplikasyonların yaşamı tehdit ettiğini, uykuya ilişkin doğru gözlemin bireyin sağlığını çok etkilemeden tedavi olmayı sağlayacağını belirtti. Solunumsal uyku problemlerinde öne çıkan en önemli rahatsızlığın ’uyku apnesi’ olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ardıç, "Bu rahatsızlıkta hasta, gece uykusunda horluyor, nefesini tutuyor, sabah dinlememiş olarak kalkıyor ve gün içerisinde ise uyku isteği artıyor. Bu 4 şikayeti bir araya getirirsek uyku apnesi tanısını koymuş oluruz. Tedavi süreci bilindiği gibi zorlu değildir. Uyku merkezi denilen ortamda bir gece elektriksel kayıtları alınarak, ertesi gün tanısını koyuyoruz. Ertesi gün de tedavi için hazırlıklara başlıyoruz. Erken tanının önemi büyük. İleride oluşabilecek komplikasyonları ya da yaşam kalitesini azaltacak durumları engellemiş oluyoruz. Normal bir bireyin ortala 6-8 saat arasından uyuması gerekmektedir." diye konuştu.

Katılımcılardan gelen soruları da cevaplandıran Prof. Dr. Sadık Ardıç’a üniversite öğrencileri ile gerçekleştirdi konferanstan dolayı Ardahan Sağlık Müdürü Dr. Ulaş Şentürk tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. Konferans, çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.