ARÜ’de Mehmet Âkif ve Safahat’ı Konferansı Gerçekleştirildi

26 ARALIK 2023

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Bilge İlahiyatçılar Kulübü tarafından “Vefatının Yıl Dönümünde Mehmet Âkif ve Safahat’ı” konferansı düzenlendi. Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe; Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Yıldız ile akademik ve idari personel katıldı. Programda, Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Gürhan Çopur bir konuşma yaptı. Çopur, konuşmasında Mehmet Âkif’in yaşamından kesitler sunarak Safahat’ın topluma verdiği mesaj ve şairin edebî anlayışından bahsetti. Süleymaniye Kürsüsünde, Tevhid Yahut Feryat ve Âsım şiirlerinden örneklerle Âkif’in toplum ve gençlik tasavvuruna değinen Çopur, eserin tamamına yayılan bilinç ve ittihad düşüncesinin ana hatlarını açıkladı. Mehmet Âkif Ersoy’un yüksek bir şahsiyet ve ideal üzerine kurgulanan yaşamında Türk Milletinin varlığı ve İslâm Ümmetinin birliği için her sahada aktif olarak görev almasına değinen Çopur, "Çağının vicdanı olmuş, yıkılan cihan devletinin acısını omuzlayarak beş bin yıllık devlet geleneğinin ışıyan yeni sabahını kutlu bir marşla karşılamıştır" dedi. Çopur, konuşmasını; "Emrolunduğu gibi dosdoğru bir yaşam süren İstiklâl Marşı Şairimizi rahmet ve minnetle anıyorum diyerek tamamladı. Dr. Öğr. Üyesi Gürhan Çopur’un ardından bir konuşma gerçekleştiren Rektörümüz, Mehmet Akif Ersoy’u anlamak için yaşadığı dönemin koşullarını, dağılmış bir cihan imparatorluğu olan Osmanlı Devleti’ni anlamanın gerekli olduğunu söyledi. Rektörümüz tarih ile ilgili sürekli anoloji kullandığı söyleyerek; Filistin’i, savaşlar sebebiyle tahrip edilen Orta Doğu’yu ve şu an yaşanan bütün sıkıntılarını anlamak için, tıpkı bir aracın dikiz aynaları gibi geride olup biteni yani tarihimizi bilmenin ve özümsemenin gerektiğinin altını çizdi. Rektörümüz, konuşmasının sonunda öğrencilere seslenerek; “Bugün Asım’ın nesli sizlersiniz, geleceğimiz sizlersiniz, en büyük sermayemiz olan Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkacak olan sizlersiniz” dedi. Program, belge takdiminin ardından sona erdi.