Cumhuriyetin 100. Yılında I. Uluslararası Ardahan Anadolu Seramikleri Sempozyumu Yoğun Katılımla Başladı

10 EKİM 2023

Türkiye’den ve yurtdışından birçok sanatçı akademisyen, araştırmacı ve sanatseveri ağırlayacak olan Cumhuriyetin 100. Yılında I. Uluslararası Ardahan Anadolu Seramikleri Sempozyumu, Âşık Şenlik Kültür Merkezi’nde  Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber ve Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci’nin katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı. Düzenleme Kurulu Başkanlığını Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Öztürk’ün üstlendiğini sempozyum öncesi fuaye alanında sergi ve workshop etkinliği düzenlendi. Doç. Dr. Atilla Cengiz Kılıç’ın “100. Yıl Kişisel Seramik Sergisi”, Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Çetin’in “Kişisel Retrospektif Sergisi” ve “Cumhuriyetin 100. Yılında Karma Seramik Sergisi” açılışı yapıldı. Doç. Dr. Atilla Cengiz Kılıç’ın “100. Yıl Kişisel Seramik Sergisi”nden elde edilecek gelirlerin Ardahan Üniversitesini Kalkındırma Vakfına bağışlanacağı ifade edildi. Etkinliklerin ardından Güzel Sanatlar Fakültesi Türk Müziği Bölümü akademisyenleri tarafından bir açılış dinletisi gerçekleştirildi. Açılış dinletisinin sona ermesiyle birlikte açış konuşmalarına geçildi. Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Filiz Öztürk konuşmasında seramik sanatının çok köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, toplumların hafızasını, bilgi-birikimini ve geçmişlerini yansıttığını ifade etti. Seramik üretiminin Kuzey Doğu Anadolu’da bitme noktasına geldiğini ifade eden Doç. Öztürk, sempozyumun bu sanata dikkat çekmek ve yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla düzenlediklerini söyledi. Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkan Yardımcısı Dekan Prof. Dr. Bülent Kurtişoğlu konuşmasında Ardahan Üniversitesi’nin genç bir üniversite olmasına karşın birçok verimli etkinliğin sıklıkla düzenlediğini vurguladı. Açış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, Cumhuriyetimizin 100. Yılında düzenlenen etkinliğin bölgenin kültürel zenginliklerini tanıtma ve Güzel Sanatlar Fakültesi akademisyen ve öğrencilerini farklı bilim insanlarıyla bir araya getirerek bir sinerji oluşmasını sağlamak amacıyla düzenlendiğini ifade etti.  Ardahan Üniversitesi’nde Türkiye’nin en yoğun bilimsel çalışmalarının yürütüldüğüne dikkat çeken Rektörümüz, üniversitenin sesini tüm dünyaya duyurmanın amaçlandığını belirtti. Yapılan çalışmaların şehrin sınırlarını aştığını vurgulayan Rektörümüz konuşmasında Kasım ayında yapılacak olan III. Uluslararası İlişkiler Sempozyumu’na değinerek, alanlarında uluslararası platformda söz sahibi olan duayen hocaların programa katılım sağlayacağını söyledi. Programında düzenlenmesinde katkı sağlayan Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci’ye teşekkür eden Rektörümüz, konuşmasının sonunda Ardahan Üniversitesi’nin asıl amacının bilimsel bilginin yanı sıra; sosyal ve kültürel gelişimlerini sağlamış nitelikli bireyler yetiştirmek olduğunu belirtti.  Açış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Hafta boyunca devam edecek Cumhuriyetin 100. Yılında “I. Uluslararası Ardahan Anadolu Seramikleri Sempozyumu kapsamında 40 sanatçı akademisyen ve araştırmacının ulusal ve uluslararası bildiri sunacak, katılımcılarında etkin katılacağı 11 seramik workshop etkinliği yapılacaktır. Doç. Dr. Atilla Cengiz Kılıç tarafından gerçekleştirilecek “Çıldır Gölünde Raku” etkinliği, Çıldır Gölü kenarında yapılan ilk raku etkinliği olma niteliğini taşımaktadır. Ayrıca Anadolu’da üretilen ilkel seramik üretim ve pişirim yöntemlerinden esinlenerek Çıldır Gölü kenarında Doç. Dr. İrem Pala ve Serdar Pala tarafından “Açık Alanda Astar-Dekor Pişirimi” etkinliği gerçekleştirilecektir. Programda yer alan workshoplarda üretilen eserler ile 12 Ekim 2023 tarihinde “Etkinlikler Sergisi” açılacaktır.