Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov ARÜ’de Anıldı

25 ARALIK 2019

Dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov, doğumunun 91. yılında İnsani Bilimler ve Edebiyat Bölümü Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından düzenlenen panel eşliğinde anıldı. Nazım Hikmet Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şakir Aydoğan, akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu, İstiklal Marşı ve Kırgız Milli Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Arş. Gör. Ferhat Uzunkaya gerçekleştirdi. Cengiz Aytmatov’un yazarlık serüvenini anlatan Uzunkaya, merhum şair ve yazar Aytmatov’un Kırgız Mitini ustalıkla işleyen en önemli şahsiyetlerden birisi olduğunu belirtti. Açılış konuşmasının ardından Cengiz Aytmatov konulu belgesel gösterimi yapıldı. Türk Dünyasından örneklerle bölümünde ise öğrencilerimiz tarafından şiir ve müzik dinletisi gerçekleştirdi.  Prof. Dr. Ayabek Bayniyazov, konuşmasında Cengiz Aytmatov’un Türk Dünyası için yaptığı değerli çalışmalardan bahsetti. Dr. Öğr Üyesi Çınara Sasikulova’nın; Aytamatov’un şiirleri üzerine konuşmasının ardından programın kapanış konuşmasını Prof. Dr. Şureddin Memmedli yaptı. Cengiz Aytmatov’un eserlerinin tamamına yakınının dünya dillerine çevrildiğini belirten Prof. Memmedli,  öğrencilerimize merhum yazarın eserlerini okumaları tavsiyesinde bulundu.