Ahıskalı Türkler 75 Yıldır Vatanına Hasret

29 KASIM 2019

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Tarih Topluluğu, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) lideri Josef Stalin tarafından 75 yıl önce ana vatanlarından koparılan Ahıskalı Türkler için, “Sürgünün 75. Yılında Ahıska Türklerini Anma Programı” düzenledi. Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı. Programın açılış konuşması; Tarih Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Suat Vural tarafından gerçekleştirildi. Açılış konuşması öncesi Üniversitemiz öğrencileri, Ahıska Türklerinin yaşadığı sorunları her platformda dile getiren Ardahanlı merhum araştırmacı-yazar Dr. Yunus Zeyrek anısına sahneye karanfil bıraktı. Açılış konuşmasının ardından kürsüye İstanbul Üniversitesi akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Ayna Askeroğlu Arslan çıktı. Askeroğlu, Ahıska bölgesinin acı hatıralarla anıldığını belirterek, sürgün sırasında Ahıska Türklerinin büyük sıkıntılar yaşadığını belirtti. Ahıska tarihini, Rus belgelerinden ve Genel Kurmay Arşivinden edindiğini belirten Askeroğlu, Ahıska’dan Anadolu’ya sürgün edilen muhacirlere ilişkin sayısal veriler paylaştı. Ahıska Sürgünü sırasında Türk kaynaklarına göre yaklaşık 120 bin ile 125 bin arasında Ahıskalının sürgün edildiğini ifade eden Askeroğlu, yine Türk kaynaklarına dayanarak sürgün esnasında 19 bin ile 50 bin kişi arasında soydaşımızın hayatını kaybettiğini dile getirdi. Türkiye’nin, Gürcistan’ın bağımsızlık ilan etmesinin ardından bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunun altını çizen Askeroğlu, Türkiye’nin, Ahıskalı Türkler ile Gürcistan arasında köprü rolü üstlenebileceğini söyledi. Gürcistan Devletinin, Türkiye’de yaşayan Ahıskalı Türkleri, jeopolitik ve jeostratejik öneme sahip Ahıska’ya yerleştirterek bölgedeki nüfus dengesini kendi lehine çevirebileceği kanaatinde olduğunu belirtti. Programın kapanış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber gerçekleştirdi. Rektörümüz, merhum Dr. Yunus Zeyrek’i anarak ve misafir konuşmacı Ayna Askeroğlu Arslan’a teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları kaydetti: “Dr. Yunus Zeyrek hocamıza bir vefa borcumuz var. Zeyrek hocayı, Ahıska tarihi açısından yeni neslin bilmesi ve tanıması gerekir. Biz Ardahan olarak coğrafyanın en uç noktasındayız, bu konuyu da en iyi bizim bilmemiz ve anlamamız gerekir. Sevgili gençler, her yerde her fırsatta bu mikrofon bana uzatıldıkça şunu söylüyorum: Bu ülkenin geleceği, bu toprakların, bu milletin geleceği nasıl olacak sorusuna bu günden bir cevap vereceksek bunun cevabı şudur diyorum:  “Bugün siz nasılsanız bu ülkenin geleceği öyle olacak”. Bu yüzden sizin çok diri, çok donanımlı, iyi yetişmiş, düşüncelerini temellendiren, inancı sağlam, değerlerine bağlı, kültüründen kopmamış, coğrafyasından kopmamış büyüklerine mesafeli olmayan, onlarla birlikte büyümüş birer genç olduğunuzda biz geleceğimize çok daha umutla bakabiliriz. Bu sizin elinizde elbette, bugün sizleri şekillendiren, bugün sizleri yoğuran Ardahan Üniversitesi olarak bize çok önemli vazifeler düşüyor. Bu ülkenin gelişmesine kalkınmasına, büyümesine harcamamız gereken; zamanı, emeği, bilgiyi, şuuru, öğrenmemiz gerekenleri bir kenara bırakarak,ihmal ederek bunları yapıyoruz. İnternet kullanımı, bilgisayar kullanımı elbette hepimiz için bir gereklilik bunları kapatın, bir kenara koyun demiyoruz ama kullandığınız değerleri, zamanı tüketirken ne üretiyoruz sorusuna da cevap vermemiz hayati önem taşımaktadır. Şimdiden; donanımlı, yabancı dil bilen, ufku açık birer birey olarak yetişmeniz için karar vermeniz gerekiyor. Tarihimizi iyi bilmemiz gerekiyor. Tarihi bilmek geleceğe yön vermek demektir. Eğer geçmişimizi ve tarihimizi bilmiyorsak hamasetle, bir takım sloganlar üzerinden bildiğimizi zannediyorsak geleceğimizi doğru şekillendirmemiz çok zordur. Bunun yolu; doğru bilgiden, doğru bilinçten geçiyor. Ahıska bizim çok özel bir yanımız. Bu topraklarda bin yıldır akan suyun akması gerekiyor. Bu süreç siz gençlerin üzerinden devam edecektir. Bu milletin ve bu ülkenin geleceğinin size ihtiyacı var. Bu işi yürütecek olan sizlersiniz.” diyerek konuşmasını tamamladı. Program, Rektörümüz tarafından misafir konuşmacı Dr. Öğr. Üyesi Ayna Askeroğlu Arslan’a teşekkür belgesi takdim edilmesinin ardından sona erdi.