Türk-Kazak Dostluğuna Üniversitemizden Bilimsel Katkı

25 EKİM 2019

Üniversitemiz akademisyenlerince hazırlanan Kazak Türkçesi – Türkiye Türkçesi ve Türkiye Türkçesi – Kazak Türkçesi Sözlükleri Türk Dil Kurumu tarafından yayımlandı. Prof. Dr. Ayabek Bayniyazov hazırladıkları sözlükleri Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber’i makamında ziyaret ederek hediye etti. Türkiye Türkçesi – Kazak Türkçesi Sözlüğü Prof. Dr. Ayabek Bayniyazov, Dr. Janar Bayniyazova ve Doç. Dr. Kenan Koç tarafından hazırlandı. Kazak Türkçesi – Türkiye Türkçesi sözlüğü ise Doç. Dr. Kenan Koç, Prof. Dr. Ayabek Bayniyazov ve Vehbi Başkapan tarafından hazırlandı. Sözlüklerde Kazak Türkçesi ve Türkiye Türkçesinin canlı ve yaygın olarak kullanılmakta olan söz varlığının orta düzeyde alınmasına gayret gösterildi. Sözlük, Kazak Türkçesi ve Türkiye Türkçesinin zaman içerisinde türetme ve diğer yollarla kazandığı kelimeler ile başka dillerden aldıkları kelimeleri,  çeşitli bilim, spor ve sanat vb. sahalarındaki terimleri de kapsamaktadır. Böylece her iki sözlük de bu hâliyle Kazak ve Türkiye Türklerinin kültür hayatını ve özellikle zengin etnografyasını tüm yönleriyle yansıtmaktadır.