“ARÜ’de Kış Söyleşileri” Dizisinin Üçüncüsü Düzenlendi

3 OCAK 2019

Üniversitemiz akademisyenleri ile il protokolünü bir araya getirmek ve söyleşi ortamında görüş alışverişinde bulunmak maksadıyla hazırlanan, “ARÜ’de Kış Söyleşileri” dizisinin üçüncüsü, Kampüs Cami Altı Şark Köşesi’nde dün akşam gerçekleştirildi. Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber ev sahipliğinde gerçekleştirilen söyleşiye; Ardahan Cumhuriyet Başsavcısı Koray Kesgin, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Barış Durgun, Çıldır Kaymakamı Bedirhan İmamoğlu, Hâkim Erhan Karahan, İl Müftüsü Remzi Pehlivan ile akademik ve idari personelimiz katıldı. Kış Söyleşileri dizisinin bu haftaki konuşmacısı Üniversitemiz akademisyenlerinden, Doç. Dr. Abullah Muhammedi oldu. “Dini bir hareket olarak Taliban’ın din anlayışı” başlıklı konuşmasında Doç. Dr. Muhammedi,  kelime anlamı, “İslam öğrencileri” olan Taliban’ın 1979 yılında Sovyetler Birliğinin Afganistan’ı işgal etmesiyle birlikte Pakistan’a ve İran’a göç eden çoğu Peştun kökenli Afgan mültecilerin kamplarda eğitilmesi sonucu oluşan radikal bir grup olduğunu söyledi. Ön yargı ve şiddeti benimseyen Taliban’ın, dini kuralların yerine getirilmesi için çok sert ve tutucu olduğunu belirten Doç. Dr. Muhammedi, bu grubun dini algısını üç önemli yapının oluşturduğunu ifade etti. Bu radikal oluşumun; Vehhabilik düşüncesi temelinde şekillenen din anlayışı, Peştun kabilelerin gelenekleri ve inançları etrafında şekillenen din anlayışı ve Deoband ( Hindistan’da ortaya çıkan İslami hareket) mektebinin ön gördüğü dini inançlar ve öğretiler etrafında şekillenen din anlayışı temelinde örgütlendiğini dile getiren Doç. Dr. Abullah Muhammedi, intihar eylemleri olmak üzere insanlık dışı bütün faaliyetlerini meşru göstermeye çalışan bu radikal grubun, başta Afganistan olmak üzere diğer komşu ülkeler için büyük tehlike arz ettiğini vurguladı. Karşılıklı sohbet,  çay ve tatlı ikramı eşliğinde yaklaşık iki saat süren programın, iki hafta sonra aynı gün ve saatte tekrar edileceği bilgisi verildi.