Ardahan Üniversitesi
ARÜ'den Haberler

08.05.2018

Uluslararası Göç ve Ulusal Güvenlik Konuşuldu

 

 

Uluslararası İlişkiler Sempozyumu, Üniversitemiz Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda dün Akdeniz Ahıskalı Türkler Birliği (AKATÜB) ve Serhat Kalkınma Ajansı’nın ( SERKA) işbirliğiyle Üniversitemiz Kafkasya ve Orta Asya Araştırmaları Merkezi tarafından gerçekleştirildi. Gerçekleşen programa: Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Garnizon Komutanı Albay Garip Gümüş Üniversitemiz akademik–idari personeli ve öğrencilerimiz katıldı.

Yoğun ilgi gören ve üç gün sürecek sempozyumun açış konuşmasını Üniversitemiz akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Kutay Üstün gerçekleştirdi. Dr. Öğr. Üyesi Üstün konuşmasında, düzensiz göç ve mülteci sorunlarına değindi. Göç kavramı ve düzensiz göç hakkında bilgilendirmelerde bulunan Üstün, kürsüyü Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber’e devretti. Rektör Prof. Dr. Biber konuşmasında uluslararası göçün önemli bir sorun olduğuna dikkat çekerek, bu sorunların fırsata dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. Almanya ile Türkiye arasında 1961’den bu yana uygulanan, “İşgücü Alımı Anlaşması” na dikkat çeken Rektör Biber, benzeri anlaşmaların başka ülkelerle de yapılarak uluslararası göç sorununun fırsatlara çevrilebileceğini belirtti. Konuşmasını katılımcılara teşekkürlerini ileterek sona erdiren Üniversite Rektörümüz kürsüyü sempozyuma katılan Öğretim Üyelerine devretti.

Sempozyumda Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Özdal ‘‘Ortadoğu ve Kuzey Afrika Kaynaklı Göçlerin Avrupa Birliğine Etkilerinin Güvenlik Bağlamında Analizi’’ adlı sunumu,  Akdeniz Ahıskalı Türkler Birliği Derneği Başkanı Ramiz Hüseyin, ‘‘ Milli Güvenlik Unsuru Olarak Ahıskalı Türkler’’ adlı sunumu,  Erzurum Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Dr. Güray Alpar, ‘‘Düzensiz Göç Ve Güvenlik Boyutu’’ adlı sunumu, Üniversitemiz akademisyenlerinden Dr. Öğr. Ali Haydar Soysüren ‘‘Uluslararası İlişkilerde Güvenlik Unsuru Olarak Sınır Dışı Olgusunun Kullanılması: 1964’de Kıbrıs Olayları Esnasında Yaşanan Sınır Dışı Olayı’’ adlı sunumu, Kafkas Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Çapar, ‘‘Türkiye’nin Ulusal Güvenliğini Etkileyen Uluslararası Zorunlu Göçlerin Başlıca Sebepleri ve Ulusal Güvenlik Açısından Mevcut ve Olası Sonuçları’’ adlı sunumu, Kafkas Üniversitesi Arş. Gör Damla Kocatepe ‘‘Uluslararası Göç Sorunu Perspektifinden Afganistan’dan Gelen Göçmenlerin Türkiye’deki Etkileri’’ adlı sunumu, Üniversitemiz akademisyenlerinden Öğr. Gör. Filiz İtik ‘‘Uluslararası Göç Sorunsalında Birleşmiş Milletlerin Hukuksal Düzenlemeleri’’ adlı sunumu, Üniversitemiz akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi İhsan Kurtbaş ‘‘Etnosantrizm ve Göç: Suriyeli Göçmenlerin Öteki (leştirme) ile İmtihanı adlı sunumu gerçekleştirdi. Soru-cevap şeklinde geçen sunumların ardından sempozyuma katılan konuşmacılara Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber ve oturum başkanları tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. Çekilen hatıra fotoğrafıyla sempozyumun ilk günü sona erdi.