15 Aralık 2017

Üniversitemizde Kazakistan’ın Bağımsızlık Günü Paneli Gerçekleştirildi

‘‘Kazakistan’ın Bağımsızlık Günü’’ adlı panel Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının koordinatörlüğünde Tarih Topluluğu Kulübü tarafından Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda dün gerçekleştirildi. Üniversitemiz akademik-idari kadrosu ve öğrencilerimizin katıldığı program saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ve Kazakistan Milli Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Panelin açış konuşmasını gerçekleştiren Üniversitemiz İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Suat Vural, Kazak Türkleri ve Kazak Türklerinin tarihi, Kazak Hanlığı ve Kazakların memleket olma sürecinde verdiği mücadeleler hakkında bilgiler verdi. Panelin diğer konuşmacısı Üniversitemiz akademisyenlerinden İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayabek Bayniyazov, ‘‘Kazakistan’ın Bağımsızlığına Giden Yol: Jeltoksan’’ adlı bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında 16-18 Aralık 1986 tarihleri arasında Almatı’da yer alan Kazak gençlerinin gösterisi ve Jeltoksan Oqiyğaları (Aralık Olayları) adı verilen hükümeti protesto eden gençlerin gösterisinin ortaya çıkma nedenleri ve Sovyetlerin bu gösteriye katılanları dağıtmak için kullandıkları yasadışı yöntemler hakkında bilgilerin yer aldığı bir konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ayabek Bayniyazov’dan sözü alan İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdal Aydoğmuş ise; “Bağımsızlığın 26. Yıl Dönümünde Kazakistan” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Yrd. Doç. Dr. Aydoğmuş, çağdaş Kazakistan’ın son yıllarda sanayi ve ekonomi üzerinde yaptığı atılımlar hakkında bilgiler vererek,  Kazakistan’ın yeni başkenti Astana’nın gelişimi ve yeni çehresi, Kazak uzay üssü ve uzaya uçan ilk Kazak Türkleri hakkında bilgiler verdi. Panelde, öğrencilerimizden Ersayın Beksultan Kazak Türklerinin milli çalgısı dombrayla dinletide bulurken, Ulpetay Niyetbay ise; “Benim Memleketim” adlı şarkıyı seslendirdi. Program hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından, Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Abdilkhan Tleuzhanov’un açtığı resim sergisinin gezilmesinin ardından sona erdi.