ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ
" Anadolu'nun Zirvesinde " ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ
  Ana Sayfa  |     ÜBYS  |     E-Posta   |      Öğrenci E-Posta   
                         
ARÜ Hakkında
|
Yönetim
|
Birimler
|
Öğrenci
|
E-Servisler
XKapat
YÖNETMELİKLER / YÖNERGELER

    - Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği
    - Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği (ESKİ)
    - Önlisans-Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
    - Önlisans ve Lisans Öğrenci Danışmanlığı Uygulama Yönergesi
    - Yaz Okulu Yönetmeliği
    - Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yönetmeliği
    - Çift Anadal Programı (ÇAP) Yönergesi
    - Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş Yapma Usül ve Esasları
    - Yandal Programı Yönergesi
    - Öğrenci Kulüpleri Yönergesi
    - Diploma, Diploma Eki ve Diğer Belgelerin Düzenlenmesi Yönergesi
    - Özel Öğrenci Yönergesi
    - Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Ve Zorunlu Yabancı Dil Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönergesi
    - Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi
    - Mühendislik Fakültesi Bitirme Çalışması Yönergesi
    - Sağlık Bilimleri Fakültesi Bitirme Projesi Yönergesi
    - Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Programı Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Eğitim – Öğretim ve Sınav Yönergesi
    - Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Konseyleri ve Yükseköğretim Kurumları Ulusal Öğrenci Konseyi Yönetmeliği
    - Ardahan Üniversitesi Öğrenci Temsilcileri Ve Konseyi Yönergesi
    - Ardahan Üniversitesi Zorunlu Mesleki Uygulama Dersleri Yönergesi
    - Azami Öğrenim Süresini Dolduran Öğrencilere İlişkin Kurallar
    - Önlisans ve Lisans Yazılı Sınav Uygulama Usul ve Esasları
    - Öğrenim Sırasında Alınacak Pedagojik Formasyon Eğitimi Dersleri Uygulama İlkeleri







Duyurular


BÖLÜM TANITIMI

Sivil savunma ve itfaiyecilik programının temel amacı, sivil savunma ve itfaiyecilik alanında gerek ülkemiz sanayi kuruluşlarının gerekse itfaiye teşkilatlarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeterlilik ve yetkinlikte bireyler yetiştirmektir. Öğrencilerimiz İtfaiyecilikte kullanılan araç gereç ve malzemeleri tanır, kullanım şekillerini bilir ve bakım-onarım işlemleri hakkında bilgi sahibi olur. İtfaiyenin temel esaslarını, itfaiye teşkilat yapısını, itfaiyecilik ile ilgili standartları, yönetmelik ve mevzuatı, görev, yetki ve sorumluluklarını bilir. En az bir yabancı dil öğrenir. İş sağlığı ve güvenliği kurallarını, çalışma sırasında alınması gereken önlemleri bilir, iş sağlığı ekipmanlarını tanır ve kullanım şekilleri hakkında bilgi sahibi olur. Acil durumlarda uygulanması gereken temel ilk yardım tekniklerini bilir, yaralanmalı olaylarda vakaları öncelik durumuna göre sıralayabilir.   Afet durumunda karşılaşacağı psikolojik durumları doğru tahlil ederek buna göre doğru davranış biçimi geliştirebilir. Yangınlara karşı alınabilecek önlemleri bilir, yangın oluşmadan önüne geçebilmek adına analiz ve denetlemeler yaparak durum değerlendirmesi yapabilir.

Yangına müdahale yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur. Hangi yangına türüne nasıl müdahale etmesi gerektiğine karar verebilir. Arama kurtarma sırasında kullanılan alet ve araç- gereçleri tanır, kullanım şekillerini bilir. Meydana gelen yangın vakalarını inceleyerek yangının oluşma şekli hakkında fikirler ortaya koyabilir. Tehlikeli kimyasal maddeler hakkında detaylı bilgiye sahip olur. Yangın tesisatları hakkında bilgi sahibi olur, çizilmiş projeleri okuyabilir. Havaalanı arama kurtarma ekibinin (ARFF) görevlerini, çalışma prensiplerini ve operasyon yöntemlerini bilir. Fiziksel güce sahip olma ve ekip ruhunun önemini kavrar. Yön, konum bulma, görüntüleme ekipmanlarını kullanma, iletişim cihazlarını kullanma hakkında bilgi sahibi olur.    Yangın türleri ve bu yangınlara müdahale konusunda yeterli bilgiye sahip olur. Bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında yeterli bilgiye ve temel düzeyde kullanma yetisine sahip olur. Matematik, fizik, kimya gibi fen bilimleri alanında temel bilgilere sahip olur. Bunun yanı sıra öğrencilerimizin ilgi alanları dâhilinde seçmeli dersler almaları da sağlanmaktadır. Öğrencilerimizin sayısal derslerle edindiği analitik düşünme becerisi, sözel derslerle edindiği muhakeme yeteneği ve yaratıcılığının gelişmesi çok yönlü yetişen bir çizgi oluşturmaktadır. Teori ve uygulamanın sentezini sağlamayı amaçlayan stajlarla sadece okul içinde öğrenme değil iş yerinde uygulama yönüyle de başarı sağlamayı hedeflemekteyiz. Ayrıca başarılı olan öğrencilerimiz çift ana dal ve yan dal programlarından da faydalanarak hem ikinci bir diploma şansı hem de farklı disiplinlerde kendilerini geliştirme şansı bulmaktadırlar. Mezunlarımız gerek özel sektörde gerek kamuda istihdam olanakları bulabildikleri gibi başarılı oldukları takdirde staj sonrasında da çalıştıkları birim ve bölümlerde istihdam edilebilmekte veya donandıkları girişimcilik bilgileriyle kendi işlerini kurabilmektedirler.

Kuruluş

Nihat Delibalta Göle Meslek Yüksekokulu 2011 yılında eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı 2020-2021 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini almıştır.

Kazanılan Derece

Mezunlar ’’Sivil savunma ve İtfaiye Teknikeri ’’ unvanı almaya hak kazanmaktadırlar. Mezun olan öğrenciye Sivil savunma ve İtfaiye programı ön lisans diploması verilir. Öğrenci mezun olduğunda eğitimi süresince kazandığı yeterlikleri gösteren dersler diploma ekinde belirtilir.

Derecenin Düzeyi

Ön lisans

Kabul ve Kayıt Koşulları

Yüksek Öğretim Kurumunun ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenmektedir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuraları

Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programına öğrenciler YKS sınavları ile kabul edilmektedir.

Program Profili

Sivil savunma ve itfaiyecilik alanında gerek ülkemiz sanayi kuruluşlarının gerekse itfaiye teşkilatlarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeterlilik ve yetkinlikte bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu program sivil savunma ve itfaiye alanında sürdürülebilir eğitim ve öğretim çalışmalarının yapılabilmesi için gereken altyapı, sanayi ile eğitim kurumları arasındaki organizasyonda büyük önem taşımaktadır. Program yangını önleme, yangından korunma ile yangın söndürme ve yangın sonrası tüm etkilerin değerlendirilmesini, yangın dışında doğal afetler sonucu meydana gelen olaylarda arama, kurtarma ve ilkyardım faaliyetlerini kapsamaktadır. Bu temel yapılanmaların altında da programın sigorta gibi, yangın öncesi-sonrası yapı onarım ve bakımı gibi, birçok farklı disiplinlerle koordineli çalışması hedeflenmektedir. Ülkemizde; coğrafi, meteorolojik, sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik faktörler göz önüne alındığında bu faaliyetler kapsamında çalışacak teknik elemanlara da ihtiyaç duyulmaktadır.

Mezunların İstihdam Profilleri

Bu programdan mezun olan öğrenciler Belediye itfaiye teşkilatlarında, afet ve acil durum müdürlüklerinde, sivil savunma arama kurtarma birlik müdürlüklerinde, otellerde ve kamu kurumlarında yangın güvenlik bölümlerinde, hava alanlarında ve limanlarında, itfaiye ve yangın güvenliği ile ilgili malzeme üretim firmalarında, organize sanayi ve endüstriyel kuruluşların yangın ve güvenlik elemanı, iş güvenliği ve işçi sağlığı teknikeri olarak istihdam edilmektedirler.

Yangınlara karşı önlem alınmasını sağlar. Yangına yol açabilecek nedenlerin araştırılması faaliyetlerinde bulunur. Yangın sırasında canlıların veya eşyaların yangın yerinden dışarıya çıkarılmasını sağlar. Yangın yerinden kurtarılan kişilere gerekirse ilkyardım müdahalesinde bulunur. Ağır yaralı kişilerin, kişiye zarar verilmeyecek şekilde taşınmasını sağlar. Sel, deprem, fırtına gibi doğal afetler sonucu meydana gelen olaylarda arama ve kurtarma çalışmalarında bulunur. Yaklaşılması veya girilmesi için özel teçhizat gereken yerlerde mahsur kalan canlıların kurtarılmasını sağlar. İtfaiye erleri arasındaki koordinasyonu sağlar.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Mezun öğrenciler; fakültelerin ‘Acil Yardım ve Afet Yönetimi’ programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Sınav ölçme ve değerlendirme koşulları Ardahan Üniversitesi Önlisans - Lİsans Eğitim - Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilmiştir.

Mezuniyet Koşulları

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığında) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olunması gerekmektedir.

Çalışma Şekli

Tam zamanlı

Bölüm Başkanı

Öğretim Görevlisi Sezai DEMİRDELEN

Adres ve İletişim Bilgileri

Fevzi Çakmak Mah. Çevre Yolu Sk. No:29 Göle / Ardahan 75700

Telefon : 0 478 211 7568

Faks : 0 478 211 75 52

Ders İçerikleri için Tıklayınız...



Yukarı
K.V.K.K.